ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Το Grexit μπορεί να επανέλθει τον Ιούλιο

WSJ: Το Grexit μπορεί να επανέλθει τον Ιούλιο

«Δυνητικά εκρηκτικό» χαρακτηρίζεται το δημόσιο χρέος σε δημοσίευμα της Wall Street Journal και αναφέρεται ότι δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση χρεών τον Ιούλιο και πιθανόν με Grexit.

«Άβολη στιγμή» χαρακτηρίζει τη συγκυρία του προσφυγικού και της επανέναρξης των συζητήσεων με τους θεσμούς, δημοσίευμα της WSJ.

Όπως αναφέρει, το κλείσιμο της βαλκανικής οδού θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη δεξαμενή προσφύγων και μεταναστών.

«Κανείς δεν θα ήθελε μια ακόμα κρίση σχετιζόμενη με την Ελλάδα» σημειώνεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα προγράμματα διάσωσης αποτυγχάνουν γιατί απαιτούν πλεονάσματα που ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας.

Ως λύση παρουσιάζεται η αναδιάρθρωση του χρέους, ωστόσο η Ευρώπη απορρίπτει τη συγκεκριμένη προοπτική. Μάλιστα καταγράφεται η αντίθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την τακτική της ΕΕ και η απαίτησή του για ελάφρυνση του χρέους ή για νέες περικοπές στις συντάξεις.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «Η Κομισιόν πιστεύει ότι μέτρα αξίας 2,5-3% του ΑΕΠ θα αποδώσουν, ωστόσο το ΔΝΤ κάνει λόγο για μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ».

Η WSJ αναφέρει ότι η περικοπή συντάξεων στην Ελλάδα θα είναι πολύ οδυνηρή, καθώς η σύνταξη των παππούδων είναι το βασικό εισόδημα σε πολλά σπίτια.

Αν πάντως δεν υπάρξει συμφωνία, καθώς οι δανειστές διαφωνούν μεταξύ τους, τότε η Ελλάδαθα βρεθεί προ της αθέτησης χρεών περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Τότε, ο πανικός του Grexit θα επιστρέψει.

Σχετικές ειδήσεις