ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη «μέγγενη» του ΔΝΤ η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Στη «μέγγενη» του ΔΝΤ η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια, για να ξεπεράσει έναν από τους μεγαλύτερους σκοπέλους, όχι μόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και για την αναθέρμανση της οικονομίας και τίθεται ως μείζον θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου συνδέει την επίλυση των «κόκκινων» δανείων με την επαρκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να τονίσει τη σοβαρότητά του. Για να προλάβει τις εξελίξεις, το Υπουργείο Οικονομίας εσπευσμένα προωθεί σχέδιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα των Θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ που θεωρεί ότι με τα κόκκινα δάνεια στα σημερινά ύψη υπονομεύεται η ανακεφαλαιοποίηση αφού δεν αρκεί για να επαναφέρει τις τράπεζες στην κανονική λειτουργία τους. Θεωρεί ότι έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί και τα 25 δισ. ευρω που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να λυθεί και το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια.

Το ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν ήταν επαρκής αποδεικνύεται εξάλλου από το ότι το τραπεζικό σύστημα σήμερα δεν μπορεί να γίνει ένας υγιής κινητήριος μοχλός για την ελληνική οικονομία που θα οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ, αφού τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλη πληγή.

Πλέον το άμεσο και αποφασιστικό ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων πιέζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν την πώληση επιχειρηματικών , καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων με απόλυτο τρόπο και γι αυτό δεν θέλουν να ακούν προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την διατήρηση της πρώτης κατοικίας εκτός του πλαισίου πώλησης και δεν θέλουν άλλες αναβολές και «παράθυρα».

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος επιταχύνουν τις απαιτούμενες αλλαγές στο συνολικό πλαίσιο διαχείρισης και αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ώστε αφενός να λυθούν τα χέρια των τραπεζών και αφετέρου να επέλθει συμφωνία με το κουαρτέτο των θεσμών για την πολυπόθητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, καταρτίζουν από κοινού προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος και έχουν συγκροτήσει κοινή επιτροπή για την περαιτέρω επεξεργασία της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον συντονισμό για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου.

Η νέα ρύθμιση θα δίνει κίνητρα για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων σε funds, με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας νοικοκυριών και μικρών επαγγελματιών.

Η ρύθμιση προβλέπει το ποσό που θα σβήνεται να μην φορολογείται ως εισόδημα ώστε οι τράπεζες να διαγράφουν χωρίς επιβαρύνσεις.

Οι αλλαγές αφορούν:

- Κίνητρα προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα καθοριστούν μέσα από τροποποίηση του νόμου Δένδια. Πρόκειται για το πλαίσιο που είχε καταρτιστεί από τον τότε υπουργό και προέβλεπε ακόμη και τη διαγραφή μέρους οφειλών προς τις τράπεζες.

- Επίσης τροποποιείται ο νόμος Σταθάκη σχετικά με τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων, προσδιορίζοντας με ακρίβεια τις κατηγορίες που θα επιτρέπεται να πωλούνται. Με βάση το δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση θα τοποθετήσει χαμηλά το όριο οφειλών που θα εξαιρούνται από τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Ακόμη ένας μήνας αναβολή

Εν τω μεταξύ υπερψηφίστηκε η τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της αναστολής πώλησης και μεταβίβασής τους μέχρι τις 15 Απριλίου.

Στόχος της παράτασης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες. Ωστόσο το προστατευτικό αυτό πλαίσιο θα περάσει πολύ δύσκολα από τις συμπληγάδες των θεσμών που θέλουν οι τράπεζες να μπορούν να πουλήσουν όλα τα κόκκινα δάνεια, χωρίς ειδικούς όρους και χωρίς διαχωρισμούς.

Σχετικές ειδήσεις