ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» η Αθήνα για να «σφραγίσει» τις υποχωρήσεις

Ξανά στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» η Αθήνα για να «σφραγίσει» τις υποχωρήσεις

Εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης αναμένονται σήμερα από τις 10 το πρωί όπου ξεκινούν τα ραντεβού των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με πρώτο θέμα συζήτησης την ενέργεια. Οι συναντήσεις ολοκληρώνονται στις 6 το απόγευμα με το τελευταίο ραντεβού να έχει αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο γύρος επαφών, επαναλαμβάνεται μετά τη διακοπή μιας ημέρας (χθες Καθαρή Δευτέρα) με τις δυο πλευρές να πιάνουν το νήμα από εκεί που το άφησαν την Κυριακή. Στις υποχωρήσεις η ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις το κουαρτέτο.

Μεγάλη - όπως επικοινωνείται - παραμένει η απόσταση που τους χωρίζει στις περικοπές των συντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αφορολόγητο όριο, τους συντελεστές στα μεσαία εισοδήματα και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Στο φορολογικό οι δανειστές θέλουν μείωση του αφορολόγητου από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ.

Η Αθήνα δεν επιθυμεί τη μείωση και κατέθεσε αντιπρόταση. Διαφορετικές προτάσεις έχουν πέσει και για τους φορολογικούς συντελεστές με την κυβέρνηση να επιδιώκει να εφαρμοστούν για εισοδήματα από 30.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

10.00 Ενέργεια

12.00 Kαταπολέμηση διαφθοράς

14.00 Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

16.30 Δικαιοσύνη

18.00 «Κόκκινα» Δάνεια

Συνάντηση Σταθάκη - θεσμών για τα «κόκκινα δάνεια»

Τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα «κόκκινα» δανεία θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από τη συνάντηση της Παρασκευής με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Αυστριακός επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, με συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ», υποστήριζε πως «αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit, καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια».

Ο Τόμας Βίζερ παρατηρεί πως οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της Ε.Ε. του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group αναφέρει πως τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Σε ερώτηση για το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο Τόμας Βίζερ λέει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο τού ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικές ειδήσεις