ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καρατόμηση της εθνικής σύνταξης - Στα 340 ευρώ για 20 έτη

Καρατόμηση της εθνικής σύνταξης - Στα 340 ευρώ για 20 έτη

Νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις των Ελλήνων φέρνει η διαφαινόμενη μέχρι το Σάββατο, συμφωνία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το σκληρό πακέτο της συμφωνίας θεσμών-κυβέρνησης περιλαμβάνει μείωση της εθνικής σύνταξης για τα 20 έτη, από τα 384 ευρώ στα 340, ενώ πραγματικό «σοκ» προκαλεί η μείωση που αφορά τα 15 έτη που κατρακυλά στα 260 ευρώ.

Συμφωνία με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, ίσως και το Σάββατο βλέπει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως τόνισε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τους θεσμούς. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κατά τη σημερινή, σημειώθηκε πρόοδος στη διαπραγμάτευση. Όπως είπε, οι δανειστές δέχθηκαν να συζητήσουν μερικές από τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς.

«Δεν υπήρχε, βέβαια, κατάληξη σήμερα» σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάββατο, που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε. Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Εξερχόμενος από τη σημερινή συνάντηση, ο Γιωργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού. «Δεν μπορείς να φτάσεις σε συμβιβασμό, αν δεν έχεις αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εθνική σύνταξη στα 260 ευρώ για 15 έτη - 340 ευρώ για 20 έτη

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί συμφώνησαν να υπάρξει αύξηση του 1% στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για την εθνική σύνταξη συμφωνήθηκε από τις δυο πλευρές να μειωθεί στα 340 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά να υπάρξει και μείωση για τα 15 χρόνια στα 260 ευρώ με προοπτική όμως να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 20 χρόνια.

Στο τραπέζι βρέθηκαν φυσικά και τα ποσοστά αναπλήρωσης με τις πληροφορίες να θέλουν τους δανειστές να δέχονται τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των ποσοστών μέχρι τα 25 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών, σύμφωνα με τις απιτήσεις των δανειστών.

«Ψαλίδι» στις επικουρικές άνω των 1.400 ευρώ

Σε ότι αφορά τις «αναγκαίες παραχωρήσεις της κυβέρνησης» αυτές φαίνεται ότι αφορούν κυρίως τις επικουρικές συντάξεις.

Η ελληνική πλευρά μετά τις πιέσεις των δανειστών και την αποδοχή από μέρους τους της αύξησης των εισφορών, φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις