ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λούκα Κατσέλη: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις δεν αρκεί η αξιολόγηση

Λούκα Κατσέλη: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις δεν αρκεί η αξιολόγηση

Αρνητικά απαντά η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, στο ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων ή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Η Λούκα Κατσέλη σημειώνει ότι η μεγάλη προτεραιότητα του τραπεζικού συστήματος είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, αποκρούει την κριτική που έχει δεχτεί ο νόμος «Κατσέλη» για τα «κόκκινα δάνεια», καθώς θεωρεί ότι όχι μόνο δεν διόγκωσε το πρόβλημα, αλλά ότι «ουσιαστικά ενέταξε δανειολήπτες που πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, σε μια διαδικασία ρύθμισης και καταβολής, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο, την επανένταξη τους σε μια κανονική τραπεζική συμπεριφορά».

Αναφέρει επίσης, ότι «η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχών ζημιών».

Η πρόεδρος της ΕΤΕ θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πλέον ισχυρή κεφαλαιακή βάση- η οποία υπερβαίνει το 18%, την ώρα που ο μέσος όρος των μεγαλύτερων τραπεζών της ΕΕ είναι στο 16,7%- ως εκ τούτου δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» των καταθέσεων ή η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Η κ. Κατσέλη υπογραμμίζει με έμφαση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, προσθέτοντας όμως ότι η αξιολόγηση από μόνη της δεν αρκεί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, σε ότι αφορά τα capital controls σημειώνει ότι θα πρέπει να εκπληρωθεί μια σειρά προϋποθέσεων που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της οικονομίας σε μια κανονικότητα προκειμένου να εξαλειφτούν.

Σχετικές ειδήσεις