ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεώρηση εκτιμήσεων στην Ιαπωνία και καθοδικοί κίνδυνοι

Αναθεώρηση εκτιμήσεων στην Ιαπωνία και καθοδικοί κίνδυνοι

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή της για την οικονομία τον Μάρτιο για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες λόγω της αδυναμίας των καταναλωτικών δαπανών, σε μια κίνηση που πιθανόν να ενισχύσει την άποψη ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία.

Κάποιοι από τους συμβούλους του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, καθώς και επιφανείς ξένοι οικονομολόγοι, συστήνουν στην Ιαπωνία να καθυστερήσει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης που έχει δρομολογηθεί για την επόμενη χρονιά και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες για να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση.

Ο Άμπε έχει πει ότι θα αυξήσει το φόρο σύμφωνα με τον προγραμματισμό εκτός κι αν ενσκήψει μια χρηματοοικονομική κρίση ή συμβεί μια μεγάλη φυσική καταστροφή, αλλά υπάρχουν ακόμα εικασίες ότι ο Άμπε θα εγκαταλείψει το σχέδιο εάν η οικονομική ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο είναι αδύναμη.

«Η ιαπωνική οικονομία παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά γίνονται ορατά περισσότερα αδύναμα σημεία στην οικονομία», ανέφερε σήμερα στη μηνιαία οικονομική του έκθεση το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου.

«Ωστόσο, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης των αναδυόμενων οικονομιών. Χρειάζεται να δώσουμε επίσης προσοχή στις οικονομικές αγορές του εξωτερικού».

Τα σχόλια σηματοδοτούν μια υποβάθμιση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν η αντίστοιχη έκθεση ανέφερε ότι η αδυναμία στην οικονομία είναι ακόμα περιορισμένη. Η κυβέρνηση μείωσε την εκτίμησή της για την κατανάλωση λέγοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είναι αμετάβλητες και ότι το καταναλωτικό κλίμα είναι στάσιμο. Αντίθετα, αναβάθμισε την εκτίμησή της για τις κεφαλαιακές δαπάνες και τις εξαγωγές, ενώ κάποιοι οικονομολόγοι εξέφρασαν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα επισημαίνοντας ότι μια νέα επιβράδυνση στις υπερπόντιες οικονομίες θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Σχετικές ειδήσεις