ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να βγει από το Μνημόνιο το 2014

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να βγει από το Μνημόνιο το 2014

Τη θέση ότι η Ελλάδα το 2014 θα μπορούσε να είχε βγει από το Μνημόνιο και να επιστρέψει στις αγορέ και την ανάπτυξη, με την υιοθέτηση ενός διαδόχου προληπτικού προγράμματος, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές», υπογραμμίζει ο κ. Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Capital.gr.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%».

Και προσθέτει ο κ. Ντομπρόβσκις: «Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία. Και τώρα η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και συμφωνήσαμε στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, για να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι «τώρα οφείλουμε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, γιατί θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημάδι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, για την αποκατάσταση της οικονομίας και τη δυνατότητα της χώρας να υλοποιήσει το πρόγραμμα».

Σχετικές ειδήσεις