ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Τι να προσέξετε στη συμπλήρωσή τους

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Τι να προσέξετε στη συμπλήρωσή τους

Ρεκόρ …υποβολής δηλώσεων παρατηρήθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Απριλίου όταν άνοιξε το σύστημα Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις του 2016.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως και τις 30 Απριλίου, ενώ σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρεται ότι φέτος δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν αποδείξεις δαπανών στον κωδικό 049.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ θα δοθεί σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ανεξαρτήτως του ποσού που έχουν συγκεντρώσει σε αποδείξεις.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που αφορούν σε εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις καθώς και φόρους που παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένοι και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Επίσης, όσοι έχουν βρεθεί σε κατάσταση πτώχευσης, θα πρέπει να υποβάλλουν δύο δηλώσεις, Η μία από τον σύνδικο πτώχευσης για την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και η άλλη για την τυχόν μη πτωχευτική περιουσία και εισοδήματα ηλεκτρονικά.

Ακόμη στη δήλωση αναγράφεται και ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου. Εξαιρούνται όσοι δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ ή όσοι έχουν μεν ΑΜΚΑ αλλά για λόγους προσωπικών δεδομένων δεν επιθυμούν να αποκτήσουν ΑΜΚΑ.

Σχετικές ειδήσεις