ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Να τι θα ζητήσει η Ελλάδα από τους πιστωτές της για το χρέος

Reuters: Να τι θα ζητήσει η Ελλάδα από τους πιστωτές της για το χρέος

Η ελάφρυνση του χρέους είναι το «τυράκι» της ελληνικής κυβέρνησης για τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου, τα οποία σταδιακά ψηφίζονται και εφαρμόζονται.

ΑΠΟ ΤΙΣ …ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ «ΚΛΕΙΔΩΜΑ» ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Στο πλαίσιο της συναντήσεων της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές ένα σταθερό επιτόκιο για το χρέος, προκειμένου να κατασταθεί διαχειρίσιμο.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η Αθήνα θα προτείνει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να διαμορφωθεί στο 15% με τον εξής διαχωρισμό : Το 8% να πηγαίνει για ομόλογα και αποπληρωμή δανείων και τόκων και το 7% για την αποπληρωμή έντοκων γραμματίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 174,4% του ΑΕΠ της ή στα 337,6 δις. ευρώ φέτος.

Με βάση το δημοσίευμα, στους υπολογισμούς για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν έχει συμπεριληφθεί το τρίτο μνημόνιο, ύψους 86 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Αθήνας θα γίνει για να «κλειδώσει» το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του ελληνικού χρέους , είναι εστία «διένεξης» μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητά ελάφρυνσή του, κάτι το οποίο η ΕΕ και κυρίως το Βερολίνο, δεν το επιθυμούν.

Μόλις χθες Τρίτη 12 Απριλίου, σε έκθεσή του το ΔΝΤ επαναλάμβανε τη θέση για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και καλούσε τους ευρωπαίους να δείξουν «αποφασιστική στάση» για το θέμα.

Σχετικές ειδήσεις