ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης την Τρίτη: Το νέο πακέτο και τα παλιά τελεσίγραφα

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης την Τρίτη: Το νέο πακέτο και τα παλιά τελεσίγραφα

Με το νέο πακέτο των απαιτήσεων η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων σήμερα Τρίτη του κουαρτέτου με την ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα επιδιώκει και επικοινωνεί την επιθυμία της για κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής με την Κομισιόν ωστόσο να διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις.

Στη σχετική δήλωση προχώρησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ότι δηλαδή δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup του Άμστερνταμ την Παρασκευή 22 Απριλίου.

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι το Eurogroup θα αποτελέσει ένα «σημαντικό σημείο για την καταγραφή προόδου» και πως η επιτυχία των διαπραγματεύσεων κρίνεται από όλες τις πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σε άλλη ανακοίνωση, του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονιζόταν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Το Eurogroup θα συζητήσει, σημειωνόταν στην εν λόγω ανακοίνωση, επιπλέον, τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κοινοτικός επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσα από το Bloomberg, ανέφερε ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο τραπέζι των νέων επαφών θα μπουν και τα επιπλέον μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία ανεβάζουν τον πήχυ από τα 5,4 στα 9 δισ. ευρώ.

Το πακέτο έχει πρόσθετα μέτρα 3 δισ. σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Εξ αφορμής ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν χθες συνέδεσε την επίτευξη του στόχου με τόνωση των επενδύσεων και όχι με λιτότητα.

Οσον αφορά τα ανοικτά θέματα πάνω στα οποία θα συνεχίσει η διαπραγμάτευση το μεγάλο χάσμα βρίσκεται στα κόκκινα δάνεια αλλά δεν είναι το μοναδικό, με ασφαλιστικό και φορολογικό να παραμένουν στις επάλξεις.

Ανοικτό και το ζήτημα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Σχετικές ειδήσεις