ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αριστερό χέρι στην τσέπη - Έρχονται συντάξεις πείνας

Αριστερό χέρι στην τσέπη - Έρχονται συντάξεις πείνας

Μέτρα σοκ με άμεσο «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ σε άθροισμα με τις κύριες, με αυξήσεις εισφορών για μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, με κλιμακωτές μειώσεις στο εφάπαξ, αλλά και με αναδρομικό χαράτσι στην έκπτωση εισφορών που θα έχουν οι νέοι επιστήμονες κατά τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους, κρύβουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ – ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ «ΜΑΡΜΑΡΟ» - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – «ΦΩΤΙΑ»

Το βαρύ πακέτο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ισοπεδώνει, για μία ακόμη φορά, συνταξιούχους και μισθωτούς.

Μειώσεις παροχών και επιβαρύνσεις για 7 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους προβλέπει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο 225 σελίδων το οποίο τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί στην αρμόδια νομοπαρασκευαστικη επιτροπή της Βουλής.

Αναλυτικά, για τις συντάξεις, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Άγριες περικοπές στα ποσά επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνουν με τις κύριες τα 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη θα γίνει μείωση και ότι ποσό θα υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ θα χαρακτηρίζεται «προσωπική διαφορά» που θα μπορεί εκ νέου να μειωθεί με την εφαρμογή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι μετά τη μείωση, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν επιτρέπεται να μειωθεί κάτω από τα 1.300 ευρώ και το υπερβάλλον ποσό βαπτίζεται ως «προσωπική διαφορά». Δηλαδή σύνταξη 1.300 κύρια και 200 επικουρική. Άθροισμα 1.500 ευρώ.

2. Πλαφόν 3.072 ευρώ για το άθροισμα συντάξεων και 2.300 ευρώ μεικτά για μία σύνταξη

3. Ανταποδοτική σύνταξη με αναπλήρωση σε ποσοστό 40,7% επί του μισθού για 40 χρόνια ασφάλισης. Ως συντάξιμες αποδοχές λογίζονται οι μισθοί ή το εισόδημα μετά το 2002.

4. Το όριο ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας διαμορφώνεται οριστικά στα 55 έτη.

5. Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές συντάξεις, η περίοδος προσαρμογής διαμορφώνεται σε 15 έτη.

6. Αυστηρή εποπτεία από το 2017 και ανά τριετία από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης, με αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα επικυρώνονται απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής. Ειδικότερα, το ύψος των δαπανών για εθνική, αναλογική και επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το 2060, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009.

Πληρώνουν ξανά το «μάρμαρο» ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι

Το νομοσχέδιο φέρνει τσουχτερές εισφορές, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συνταξιούχους, καθώς ορίζει ενιαία εισφορά για κύρια σύνταξη στο 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών για μισθωτούς (6,67% εργαζόμενοι και 13,33% εργοδότες) ή επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μάλιστα, οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα διαμορφώνονται στο 37,95% επί του εισοδήματός τους.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

Βάσει Μνημονίου, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα πρέπει να έχει καταργηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019. Από το ΕΚΑΣ αποκλείονται αυτομάτως όλοι οι νέοι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τα νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια, φέτος περίπου 120.000 άτομα θα χάσουν οριστικά το δικαίωμα είσπραξης του ΕΚΑΣ και ειδικότερα όσοι εισπράττουν τα 30 ευρώ καθώς και αρκετοί από όσους λαμβάνουν τα 230 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις