ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για νέες μειώσεις στις επικουρικές - «Μπλόκο» στις εισφορές

Κίνδυνος για νέες μειώσεις στις επικουρικές - «Μπλόκο» στις εισφορές

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να προχωρήσει η συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση αλλά οι συνομιλίες δεν αποδίδουν και περιπλέκονται με βαρύ πέλεκυ στους ήδη πληγέντες. Πέρα από το φορολογικό, νέα απειλή για συρρίκνωση του εισοδήματος από τη διχογνωμία στις εισφορέςκαι μεγάλο ζητούμενο τον βαθμό υποχώρησης της Αθήνας στα «κόκκινα δάνεια».

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Μετά τις 3 τα ξημερώματα τελείωσε η μαραθώνια συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, που διήρκησε περισσότερες από 15 ώρες και αφορούσε το όλον της διαπραγμάτευσης.

Και σε αυτές τις συζητήσεις καταγράφηκε η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στα μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και του ασφαλιστικού, ενώ έγινε αποδεκτό από τους δανειστές το πακέτο των έμμεσων φόρων, με την αύξηση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ σε 24%.

Σχετικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο μετά το τέλος της συνάντησης για «ένα διάλειμμα ωρών» και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων σήμερα στις 10.00.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σύγκλιση «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο», κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου επισκόπησης των βασικών εκκρεμοτήτων. Ερωτηθείς εάν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στον νέο γύρο συζητήσεων, απάντησε «θα δούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για το 'Αμστερνταμ, όπου θα συνεδριάσει αύριο το πρωί το άτυπο Eurogroup υπό την ολλανδική προεδρία και με την παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πρωί η συνέχεια για τα «κόκκινα δάνεια»

Αποχωρώντας από το Χίλτον ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε ότι η συζήτηση για το θέμα των κόκκινων δανείων θα συνεχιστεί την Πέμπτη το πρωί. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, οπότε και αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών με στόχο να βρεθούν οι γραμμές συμφωνίας για τα όρια στην προστασία της πρώτης κατοικίας και για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο υπουργός δεν έκανε κάποια δήλωση, καθώς όπως είπε η διαπραγμάτευση συνεχίζεται "και για τα όρια της προστασίας και για το σύνολο του θέματος".

Οι επικουρικές φέρνουν νέο σοκ

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών λίγο μετά τον κ. Σταθάκη.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί εμφανίζονται να δέχονται την αύξηση των εισφορών σε μικρότερο, όμως, επίπεδο από αυτό που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κανονικά», διαβεβαίωσε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν από τους θεσμούς τις προτάσεις τους για κάποιες αλλαγές.

«Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε αύριο το βράδυ είτε μεθαύριο το πρωί», τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Υπογράμμισε, μάλιστα ότι η επιλογή των μέσων είναι «δικό μας θέμα».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση των εισφορών η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατευθύνεται προς ψήφιση και μιλά για αύξηση των εισφορών κατά 0,50% για τον εργοδότη και 0,50% για τον εργαζόμενο από 1.6.2016 και μέχρι την 31.5.2019.

Ακολούθως το ποσοστό τροποποιείται σε 0,25% για τον εργοδότη και κατά 0,25% για τον εργαζόμενο για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το «ταβάνι» σε κύρια και επικουρική σύνταξη ορίζεται στα 1.170 ευρώ καθαρά δηλαδή περί τα 1.300 ευρώ μεικτά καθιστώντας αυτονόητο το μαχαίρι που θα δεχθούν οι αποδοχές των συνταξιούχων. Με ακόμη ποιο δυσοίωνο το σενάριο από τη μη αποδοχή της ελληνικής πρότασης από τους θεσμούς αφού θα συμπαρασύρει νέο ψαλίδι στις επικουρικές πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν και οι χαμηλότερες συντάξεις.

Μάλιστα ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων και μείωσης των εσόδων να ενεργοποιηθεί... επιπλέον μαχαίρι στις συντάξεις.

«Το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο, και οι συζητήσεις με το υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο» δήλωνε κυβερνητικό στέλεχος μετά και τη νέα εμπλοκή ακολουθώντας τη γνωστή οδό, που μέχρι ώρας δεν έχει αποδώσει καρπούς για την Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις