ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου

Reuters: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου

Την εκτίμηση ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου εξέφρασαν πηγές της Ευρωζώνης, οι οποίες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Απαραίτητα τα προληπτικά μέτρα

Οι πηγές αναφέρουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία», δήλωσαν συγκεκριμένα στο Reuters αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.

«Κάνουμε αργή πρόοδο», είπε η μία πηγή και πρόσθεσε: «Δεν περιμένω τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ σύντομα. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες ακόμη μετά από αυτήν (την ημερομηνία)».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν από την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit. Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια δόση έως τα μέσα Ιουλίου και άρα δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος, πρόσθεσε.

Η δεύτερη πηγή τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους, με την Γερμανία να δηλώνει δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ανακούφιση χρέους.

Σχετικές ειδήσεις