ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήγαν… περίπατο οι «κόκκινες γραμμές» του Τσακαλώτου

Πήγαν… περίπατο οι «κόκκινες γραμμές» του Τσακαλώτου

Ένα νέο «Δόγμα του Σοκ» φαίνεται πως θα ζήσει η ελληνική οικονομία μπροστά σε μια άτακτη φυγή της κυβέρνησης υπό τις απειλές των δανειστών - Πάνε… περίπατο και οι «κόκκινες γραμμές» Τσακαλώτου - Χαμηλοσυνταξιούχοι και φτωχά νοικοκυριά οδηγούνται σε σφαγή με αφορολόγητο 8.639 ευρώ.

«Σφάζουν» τα φτωχά νοικοκυριά - Αφορολόγητο στα 8.639 ευρώ - Μεταμεσονύχτιο «πραξικόπημα» της κυβέρνησης

Εσπευσμένα τα «μαύρα μεσάνυχτα» και εκμεταλλευόμενη το «μαύρο» που έπεσε στα κανάλια, εισήγαγε η κυβέρνηση στη Βουλή και υπό άκρα μυστικότητα, το σκανδαλώδες φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καρατομήσει χιλιάδες χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους των 600 και 800 ευρώ.

Με τις «κόκκινες γραμμές» του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να πηγαίνουν κυριολεκτικά… περίπατο, η κυβέρνηση ψάχνοντας πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ, ρίχνει στα τάρταρα το αφορολόγητο που πλέον θα υπολογίζεται στα 8.639 ευρώ και στέλνει στον Καιάδα ακόμα και μισθωτούς των 600 ευρώ του ιδιωτικού τομέα, που αναμένεται μάλιστα να πληρώσουν και αναδρομικά από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016.

Το γεγονός βέβαια ότι ο υπουργός Οικονομικών διατράνωνε ότι «δεν θα φέρει διάταξη για αφορολόγητο κάτω από 9100 ευρώ», φαίνεται πως ξεχάστηκε γρήγορα, αφού λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει «μονομερώς» εδώ και βδομάδες στη Βουλή, κατέβαζε το όριο στα 8.636 ευρώ, δηλαδή περίπου εννιακόσια ευρώ κάτω από το ισχύον αφορολόγητο των 9.545 ευρώ και σχεδόν πεντακόσια ευρώ χαμηλότερα από το ποσό που είχε διαρρεύσει και υπολόγιζαν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι βουλευτές που θα το ψηφίσουν.

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

  • Για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1900 ευρώ, από 2100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8636 ευρώ, από 9545 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1950 ευρώ, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο για αυτούς θα φτάνει στα 8863 ευρώ.
  • Για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ, όσο δηλαδή προέβλεπε το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για αυτούς, δε, το αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι για επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους που θα φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο…

Τιμωρούνται μικρές επιχειρήσεις και άτεκνοι

Για ζευγάρια χαμηλόμιθων και χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν με εισοδήματα πείνας, οι απώλειες διπλασιάζονται, αν χάνει κάθε σύζυγο πχ από 200 ευρώ ή 400 ευρώ το νοικοκυριό αυτό.

Οι μικρές επιχειρήσεις που με άλλη μία τροπολογία που μπήκε ταυτόχρονα στο ίδιο νομοσχέδιο, για τα χαμηλά κέρδη που ίσως έχουν φέτος, θα κληθούν τελικά να πληρώσουν 29% φόρο, και όχι 26% όπως ίσχυε ως τώρα -και έλεγε πως θα ισχύσει και στο μέλλον το νομοσχέδιο που «μονομερώς» κατέθεσε πριν το Πάσχα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση τιμωρεί όσους δεν έχουν παιδιά, καθώς το αφορολόγητο μειώνεται κατά πολύ και ανεβάζει τον φόρο ως και κατά 300 ευρώ, ενώ ορίζεται ενιαίος φορολογικός συντελεστής 29% για τις μικρές επιχειρήσεις που σημαίνει επιβαρύνσεις, ενώ περιορίζονται οι απαλλαγές φόρου για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία για το αφορολόγητο

Σχετικές ειδήσεις