ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup LIVE: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο Newsbomb.gr

Eurogroup LIVE: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο Newsbomb.gr

Ολοκληρώθηκε στις 19:30 το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση που με τόση αγωνία περίμενε η ελληνική κυβέρνηση για να «κλειδώσει» η συμφωνία με τους δανειστές, ολοκληρώθηκε χωρίς απτά αποτελέσματα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών μετέθεσαν τις αποφάσεις για το επόμενο συμβούλιο στις 24 Μαΐου.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

20:01:Μοσκοβισί: Πολύ σημαντικό το πακέτο μέτρων της Ελλάδας για να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική και να προσελκύσει επενδυτές. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στο 2,7%, αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει. Προχωρήσαμε πολύ σήμερα και όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν και διασφαλίζουν της αξιοπιστία της Ελλάδας. Πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός αυτός.

20:00: Ντάισελμπλουμ: «Τα μέτρα θα αφορούν την περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας», σημείωσε κάνοντας σαφές πως απαιτείται ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εκταμίευση.

19:58: Ντάισελμπλουμ: «Αποφασίσαμε μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης. Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορέσει να συζητηθεί αργότερα. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο τέλος του προγράμματος (2018) θα δούμε τι άλλο μπορεί να απαιτηθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζοντας δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους.

19:55: Ντάισελμπλουμ: «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της» επισήμανε ο επικλεφαλής του Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας πως το ελληνικό ζήτημα θα επανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες που θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο με στόχο την τελική συμφωνία.

19:50: BBC: Στις 24/5 η τελική συμφωνία μεταρρυθμίσεων και ανακούφισης χρέους της Ελλάδος με τους πιστωτές της.

19:40: Σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις εκφράζει την ευαρέσκειά του για την ψήφιση των μέτρων. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης» σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».

19:30: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα για την Ελλάδα. Συζητήθηκε για πρώτη φορά η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αναμένονται δηλώσεις από τους υπουργούς. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

16:20: Ξεκίνησε η συνεδρίαση. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών.

16:15: Νούναν: «Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup. Πιθανότατα στις 24/05» διεμήνυσε ο Ιρλάνδός υπουργός.

16:11: Σέλινγκ: «Κανένας δε θέλει να επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2015» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

16:05: Σόιμπλε: «Δεν θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα. Ελπίζω κάτι τέτοιο να γίνει στις 24 Μαΐου», είπε ο Γερμανός υπουργός κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών της συνεδρίασης του Eurogroup. «Θα συζητήσουμε αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

15:50: Ντάισελμπλουμ: «Σήμερα μια πρώτη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Θα τεθούν τα πλαίσια για το χρονοδιάγραμμα, τις συνθήκες αναδιάρθρωσης. Ελπίζω να έχουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθαρίζοντας ότι τα προληπτικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει εκτός στόχων. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

15:44: Πάντοαν: «Πρόοδος στο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα. Δεν θα συζητήσουμε haircut στο χρέος», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

15:40: Κάζιμιρ: «Θα εξετάσουμε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα», σημείωσε ο Σλοβάκος υπουργός. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

15:16: Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει θέση αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάμπερτ, κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ζητά την ελάφρυνση του χρέους.

15:11: Μοσκοβισί: «Σήμερα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για μία από κοινού λύση», είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. «Σήμερα θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος υπό την προϋπόθεση να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για σαφή πρόοδο της Ελλάδος. Πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αφορά τα κράτη μέλη και αυτά θα αποφασίσουν. Υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

15:03: De Guindos: Στοχεύουμε σε πολιτική συμφωνία με μέλλον. Ευελπιστώ ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας - δανειστών. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

14:55: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διημερίδα για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναφέρθηκε στο σημερινό Eurogroup. «Το πιο σημαντικό είναι η ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης καθώς θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» είπε ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα του χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης μας» πρόσθεσε. «Η έναρξη αυτής της συζήτησης μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία να δώσει ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

14:45: Guardian: «Πιθανή η πρόοδος στο Eurogroup για την Ελλάδα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Faymann». Παράλληλα μετριάστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες, με τους επενδυτές να στρέφονται στο σημερινό Eurogroup.

14:35: Συνάντηση Τσακαλώτου - Σόιμπλε πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

14:19: «Για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν αρκεί η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ», δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Βίτορ Κονστάντσιο.

14:00: Ο Ζ. Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας, στηρίζει το να δοθεί στην Ελλάδα μια προοπτική, δήλωσε η εκπρόσωπός του προσθέτοντας ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να διεξαχθεί «τώρα και πολύ σύντομα». ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

13:47: Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα συνομιλίες για την αναδιαμόρφωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος της μελλοντικής ετήσιας εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

13:32: Tα καλύτερα περιμένει ο Σαπέν από το Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με σχόλιό του.

13:30: Πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αξιωματούχος της Eυρωζώνης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

13:04 Σαπέν: Περιμένω τα καλύτερα

Φειδωλός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Μισέλ Σαπέν. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το αποτέλεσμα του σημερινής συνεδρίασης απάντησε πως περιμένουν «τα καλύτερα».

DW: Σόιμπλε, (σχεδόν) μόνος εναντίον όλων

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και η στάση που θα τηρήσει σε αυτήν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σήμερα αντικείμενο διερεύνησης και υποθέσεων του γερμανικού Τύπου, αλλά και των τοποθετήσεων πολιτικών αξιωματούχων.

«Σόιμπλε,(σχεδόν) μόνος εναντίον όλων» είναι ο τίτλος άρθρου της Deutsche Welle, στο οποίo ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών περιγράφεται ως «αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα», ενώ «η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η συντάκτρια επισημαίνει ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται μεν αποφάσεις για την πορεία της αξιολόγησης, «αλλά θα καταγραφούν οι θέσεις των βασικών πρωταγωνιστών σε ό,τι αφορά κυρίως τη διαχείριση του χρέους που έχει γίνει και το αγκάθι της έκτακτης συνεδρίασης» και εκτιμά ότι για τον κ. Σόιμπλε η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία.

Σχετικές ειδήσεις