ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να περιμένει

Ντάισελμπλουμ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να περιμένει

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί και αργότερα, κατέστησε σαφές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εστιάζοντας στα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.

Μιλώντας μετά το τέλος του Eurogroup, o Ολλανδός αξιωματούχος τόνισε πως προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας, ενώ θα συζητηθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Το EuroWorking Group θα μεταφέρει την αναφορά του στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκεί θα ξανασυναντηθούμε και συζητήσουμε όλα τα θέματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα θα αφορούν την περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας», ξεκαθαρίζοντας πως απαιτείται ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης.

«Αποφασίσαμε μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης. Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορέσει να συζητηθεί αργότερα. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο τέλος του προγράμματος (2018) θα δούμε τι άλλο μπορεί να απαιτηθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους», συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά πως δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της» επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας πως το ελληνικό χρέος αποτελείται από διαφορετικά είδη ομολόγων με διαφορετικούς βαθμούς ωρίμανσης.

«Ακριβώς γι' αυτό θα κοιτάξουμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε», υποστήριξε, ανακοινώνοντας μια προσέγγιση τριών βημάτων που θα ακολουθηθεί για τη λήψη μέτρων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης πως το Eurogroup αποδέχτηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το μηχανισμό αυτόματης ενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, με κάποιες προσθήκες οι οποίες αφορούν στη δυνατότητα μέλλουσας αντικατάστασης των εφεδρικών δημοσιονομικών μέτρων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή μέτρα αύξησης εσόδων.

Eρωτηθείς για το αν παραμένει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η συμφωνία για το χρέος, η οποία αποτελεί με τη σειρά της προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν είναι ούτε «νομικά» ούτε «πολιτικά» αναγκαίο, υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στις 24 Μαΐου με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

«Εάν το βασικό πακέτο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης έχουν ολοκληρωθεί μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης και παράλληλα να συνεχιστεί η εργασία για το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ, ανέφερε πως συμφώνησε με την προσέγγιση τριών βημάτων στην οποία κατέληξε το Eurogroup, αλλά και πως η τελική τοποθέτησή του θα γίνει μόλις προσδιορισθούν λεπτομερώς τα εν λόγω μέτρα.

«Το ΔΝΤ», είπε, «είναι λιγότερο αισιόδοξο» αναφερόμενος και στην επιστολή που έστειλε η επικεφαλής του Ταμείου στους 19 υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup, για να καταλήξει: «Η Λαγκάρντ ανησυχεί για τον αντίκτυπο των μέτρων στην πραγματική οικονομία και το πόσο θα επηρεαστεί η απόδοσή τους. Για νομικούς λόγους πρέπει να υπάρχουν μειώσεις κρατικών δαπανών».

Σε ό,τι αφορά στο βασικό πακέτο των μέτρων, ο Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ανέφερε πως περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Ειδικότερα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υπογράμμισε πως ο επικεφαλής του Ταμείου θα διορισθεί τον Ιούνιο του 2016 και θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016.

Για το πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε: «Αν θυμάστε στη συμφωνία του καλοκαιριού μιλήσαμε για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Τίποτα δεν είναι πλήρως συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθεί. Η άποψή μου είναι ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν ξέρω πότε, δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλο, διότι αυτό θα εξετάσει το Euro Working Group».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά». Ο Κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα βασίζονται σε δύο αρχές, ότι δε θα γίνει ονομαστικό κούρεμα και ότι δε θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού των άλλων χωρών.

Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου. «Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας μάλιστα πως είναι ιδανικός τρόπος να γιορτάσουμε τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης».

Σχετικές ειδήσεις