ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα υπάρχει πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος στο Λονδίνο

Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα υπάρχει πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος στο Λονδίνο

Μας πήραν χαμπάρι μέχρι και οι δανειστές - Απίστευτη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup για το χρήμα που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό οι έχοντες και κατέχοντες - «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολα μέτρα, δεν θα το αρνηθώ αυτό. Πρέπει όμως να γίνουν» ανέφερε την Τετάρτη (11/5) ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Υπεραμύνθηκε της λογικής του κουρέματος καταθέσεων

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΞΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ - Ο ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Παρά τη σκληρή κριτική που έχουν ασκήσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και βεβαίως το Newsbomb.gr στον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι χθες είπε μια μεγάλη αλήθεια για όλους αυτούς (εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πολιτικούς) που έχουν μεταφέρει τα κέρδη τους σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα του Λονδίνου και σε διάφορους άλλους οικονομικούς παραδείσους.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε δημοσίως τη θλίψη του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει αρκετός πλούτος, ο οποίος όμως είναι «κρυμμένος» στο Λονδίνο: «το πιο λυπηρό πράγμα στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος στο Λονδίνο».

Η δήλωσή του αυτή έρχεται να «δέσει» με την άρνηση του κουαρτέτου να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στη ρύθμιση κινήτρων για επαναπατρισμό μαύρου χρήματος από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα αρνήθηκε την πρόταση του υπ. Οικονομικών να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο για όσους επιστρέφουν μαύρο χρήμα στην Ελλάδα. Επί του πρακτέου, τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο μηχανισμός της τρόικας επιθυμούν τα χρήματα αυτά να βρεθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να φορολογηθούν με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Για άλλη μια φορά, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι έχει φθάσει η ώρα «να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους».

Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο στη Βρετανία (όπου τον Ιούνιο θα υπάρξει δημοψήφισμα).

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δεν παρέλειψε να ταχθεί υπέρ των προγραμμάτων διάσωσης που στηρίζονται στη λογική του «bail-in» (π.χ. «κούρεμα» καταθέσεων), χαρακτηρίζοντας «ανόητη» την τακτική του «bail-out» (εξωτερική οικονομική στήριξη) που ίσχυε μέχρι σήμερα (π.χ. Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Αυτή είναι η αλήθεια για το κούρεμα καταθέσεων

Από τις παραπάνω δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup γίνονται σαφείς οι προθέσεις των Ευρωπαίων που - όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr - με «τυράκι» την ελάφρυνση του χρέους, επιδιώκουν ξεκάθαρα το bail in, το λεγόμενο εσωτερικό δανεισμό ή πιο απλά το κούρεμα καταθέσεων.

Αυτό που όλοι στην Ελλάδα ξορκίζουν σε κάθε ευκαιρία, φαίνεται ότι αποτελεί βασική επιλογή των δανειστών μας, ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα ζητηθεί επιμόνως από την τρόικα τους επόμενους μήνες.

Σχετικές ειδήσεις