ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ενοικίου: Τι ισχύει για τη φορολογική δήλωση

Επίδομα ενοικίου: Τι ισχύει για τη φορολογική δήλωση

Εως τα τέλη Ιουνίου ισχύουν οι παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που περιλαμβάνουν την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, την επιδότηση σίτισης και ενοικίου σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η παράταση στις παροχές του ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είχε ψηφιστεί με νομοθετική διάταξη από τη Βουλή.

Τι ισχύει για τη φορολογική δήλωση

Να σημειωθεί πως το επίδομα ενοικίου δεν δηλώνεται στη φορολογική δήλωση 2016 και παραμένει αφορολόγητο

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας το επίδομα ενοικίου είναι αφορολόγητο και δεν δηλώνεται στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης 2016 και οι ωφελούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με φόρους για την παροχή αυτή αλλά δεν θα αυξήσει και την κλίμακα φορολόγησης.

Αφορολόγητα είναι και τα ποσά που έχουν πιστωθεί στην κάρτα σίτισης σε 147.000 περίπου δικαιούχους ενώ η χορήγηση της κάρτας.

Παροχές

Με τον ν. 4320/2015 (Α' 29) χορηγήθηκαν παροχές σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης στο πλαίσιο της δυσχερούς οικονομικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν:

(α) Δωρεάν ποσότητα ρεύματος έως και 300 kwh μηνιαίως και ειδικότερα 1200 kwh ανά τετραμηνία που είναι η χρονική περίοδος, κατά την οποία οι βασικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Σε περίπτωση δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.1.2015, η παροχή επανασυνδεόταν ατελώς και χωρίς επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονταν,

(β) Επιδότηση ενοικίου, που καταβαλλόταν στον εκμισθωτή της κατοικίας του δικαιούχου και ήταν αφορολόγητη και ακατάσχετη,

(γ) Επιδότηση σίτισης. Η αρχική πρόβλεψη του ως άνω νόμου ήταν ότι οι ανωτέρω παροχές χορηγούνται για το έτος 2015, οπότε οι αντίστοιχες περίοδοι χορήγησης υπολογίζονταν σε δύο τετραμηνίες για το δωρεάν ρεύμα και εννέα μήνες για την επιδότηση ενοικίου και την επιδότηση σίτισης αντίστοιχα. Όπως διαπιστώθηκε οι τελικοί ωφελούμενοι ανήλθαν περί τα 92.000 νοικοκυριά για την παροχή δωρεάν ρεύματος, 21.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ενοικίου και 148.000 νοικοκυριά για την επιδότηση σίτισης.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην αρχική επέκταση της χορήγησης των παραπάνω παροχών και εντός του 2016, προκειμένου να καλυφθούν δύο τετραμηνίες παροχής δωρεάν ρεύματος και εννέα μήνες παροχής επιδόματος ενοικίου και σίτισης αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, η ανταπόκριση από την εφαρμογή του Νόμου περί ανθρωπιστικής κρίσης σε όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε εξαιρετικά θετική.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με μηδενικό ή εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα μπόρεσαν να διατηρήσουν την ενοικιαζόμενη οικογενειακή στέγη, να μη στερηθούν ή να αποκτήσουν εκ νέου το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής.