ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από «κόσκινο» τα οδοιπορικά των δημοσίων υπαλλήλων

Από «κόσκινο» τα οδοιπορικά των δημοσίων υπαλλήλων
«Μαχαίρι» στις εικονικές μετακινήσεις εκτός έδρας και τα οδοιπορικά...

«Μαχαίρι» στις εικονικές μετακινήσεις εκτός έδρας και τα οδοιπορικά των δημοσίων υπαλλήλων έχει σκοπό να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Μάλιστα απειλεί έμμεσα με παύση πληρωμών.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε, γίνεται εκτενής αναφορά σε περιπτώσεις καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αποζημιώσεις μετακινήσεων υπαλλήλων εκτός έδρας, υπερβάσεις του ανώτατου ορίου ημερών αλλά και ασαφείς δικαιολογίες για την ανάγκη μετακίνησης. Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο, συχνών διανυκτερεύσεων υπαλλήλων σε φιλικά σπίτια και χρέωση της υπηρεσίας με δαπάνες ξενοδοχείων.

Στην εγκύκλιό ο υπουργός καταγράφει έξι τρόπους παρανομίας:

1. Ασαφείς αιτιολογίες ως προς τις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή η ειδικότητα δεν σχετίζονται καν με τον λόγο μετακίνησης. Αόριστες αναφορές, όπως «κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών» ή «εκτέλεση υπηρεσίας» ή «διευθέτηση υπηρεσιακών θεμάτων», δεν θα γίνονται δεκτές.

2. Συχνές διανυκτερεύσεις εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.

3. Συχνή έκδοση διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς να υπάρχει η σχετική πίστωση.

4. Εξάντληση του ανώτατου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και αρκετές φορές υπάρχει και υπέρβασή του.

5. Πληρωμή δαπανών της ίδιας μετακίνησης ακόμα και εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές. Η διπλοπληρωμή μπορεί να αφορά καταβολή ποσού για την ίδια δαπάνη από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ.

6. Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων στην εντολή μετακίνησης.