ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Από το 2017 και βλέπουμε, η συζήτηση για το χρέος

Σόιμπλε: Από το 2017 και βλέπουμε, η συζήτηση για το χρέος

Ανοιχτός στην πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές ώστε να μην χρειαστεί έγκριση της Bundestag πριν την εκλογική αναμέτρηση, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έναρξη της συζήτησης προσδιορίζεται για μετά τις εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αυριανού φύλλου της εφημερίδας, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε διατεθειμένος για παραχωρήσεις έναντι του ΔΝΤ, το οποίο έχει κατ' επανάληψη ζητήσει ελάφρυνση του χρέους, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Αυτά τα μέτρα θα έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ως το 2018», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο έγγραφο, αναβάλλοντας τα σχέδια για μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας. Η αναμονή μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος σημαίνει ακόμη, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι το υπουργείο Οικονομικών (της Γερμανίας) δεν θα χρειαστεί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης να λάβει έγκριση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής, αλλά μόνο της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

«Το ΔΝΤ ωστόσο επιμένει η ελάφρυνση να δοθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος και η διαμάχη για την χρονική στιγμή της ελάφρυνσης θεωρείται το πιο αποφασιστικό εμπόδιο για συμφωνία. Πέραν αυτού είναι αμφισβητούμενο και το εύρος της ελάφρυνσης. Η απαίτηση του ΔΝΤ να τεθεί πλαφόν στους τόκους για τα δάνεια προς την Ελλάδα για 40 χρόνια σε maximum 1,5% απορρίπτεται από την Ευρωζώνη. Παραταύτα η βούληση είναι μεγάλη να υπάρξει συνεννόηση με το ΔΝΤ», αναφέρει η εφημερίδα και επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο οποίος εκφράζει αισιοδοξία ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα επιτευχθεί αποτέλεσμα.

Ο κ. Σόιμπλε, τονίζεται, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μείνει το ΔΝΤ εκτός. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αναντικατάστατη», αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου του, με την υπόσχεση να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να την διευκολύνει δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες.

Σε υπηρεσιακό επίπεδο η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία είναι απαραίτητη για την επόμενη δόση, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Βρισκόμαστε στην Αθήνα ενώπιον της ολοκλήρωσης του Staff Level Agreement», δηλώνουν άτομα στις Βρυξέλλες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και προσθέτουν ότι η Αθήνα έχει περάσει τις απαραίτητες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων. Είμαστε σε μεγάλο βαθμό σύμφωνοι και για τις περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί για την περίπτωση ανάγκης, αναφέρουν, για να καταλήξουν επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ «μπορεί να ζήσει» με τις προληπτικές αποφάσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Σχετικές ειδήσεις