ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βloomberg: Η ΕΕ ψάχνει πώς θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος

Βloomberg: Η ΕΕ ψάχνει πώς θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξέτασαν χθες τρεις δυνατότητες για την ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων και την αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών συζήτησαν χθες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη τρόπους για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ύψους 321 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μία επιλογή θα ήταν να αγοράσει ο ESM τα δάνεια που είχαν δώσει οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα και να μειωθούν οι δαπάνες για τόκους, δήλωσαν οι πηγές. Τα διμερή αυτά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 52,9 δισ. ευρώ και δόθηκαν το 2010 και το 2011.

Ο ESM εξετάζει, επίσης, την αγορά των δανείων που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, καθώς οι δικοί του όροι δανεισμού είναι καλύτεροι από του Ταμείου, σύμφωνα με έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ «αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέδριο της Politico στις Βρυξέλλες.

Μία πηγή δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών εξέτασαν τρεις επιλογές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης: Την αγορά από τον ESM των διμερών δανείων της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης, την αγορά από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα καθώς και την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους και την μείωση των επιτοκίων.

Η χθεσινή συζήτηση ήταν μία ανταλλαγή απόψεων σε τεχνικό επίπεδο και δεν ελήφθη καμία απόφαση, δήλωσε μία πηγή. Οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Σχετικές ειδήσεις