ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Κλωτσάνε» οι δανειστές για μέτρα και υπερ-ταμείο

Eurogroup: «Κλωτσάνε» οι δανειστές για μέτρα και υπερ-ταμείο

Αμφισβητούν ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο φαίνεται πως δεν εμπιστεύονται

Σε σκληρή παρτίδα «πόκερ» εξελίσσεται η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αν και αρχικά έκαναν λόγο για «κλείδωμα» της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης, τις τελευταίες ώρες το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά για την Ελλάδα.

Προηγήθηκε συνάντηση του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, του Ντόναλντ Τούσκ, του Μάριο Ντράγκι και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης και της δόσης στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, ένα από τα αγκάθια της τελευταίας στιγμής για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού την Κυριακή για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που, όπως είπε, θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος αλλά και επιπλέον έσοδα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup και του απάντησε μονολεκτικά "όχι".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές απαιτούν επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αλλά και σε ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε μόλις πριν δυο μέρες.

Διορθώσεις απαιτούνται αναφορικά και με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αλλά το ΕΚΑΣ.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Γερμανία και ΔΝΤ εμμένουν στις αρχικές τοποθετήσεις τους και δεν υπάρχει καμία σύγκλιση απόψεων. Οι ίδιες πληροφορίες τέλος κάνουν λόγο για κείμενο στο οποίο υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τρεις φάσεις, με τα σημαντικά μέτρα να μετατίθενται για μετά το 2018.

Σχετικές ειδήσεις