ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα όλα τα προαπαιτούμενα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα όλα τα προαπαιτούμενα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroupτις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (25/5), τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις» και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και στα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον για το ελληνικό χρέος».

Οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ:

«Υπήρξε πρόοδος στο Eurogroup. Υπήρξε συμφωνία της δεύτερης δόσης 10,3 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα τώρα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα και τα μέλη του ESM θα το ελέγξουν αυτό.

Τα 10,3 δισ. θα δοθούν σε διάφορες δόσεις. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τα δάνειά της και τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η επόμενη εκταμίευση θα δοθεί μετά το καλοκαίρι.

Οι δόσεις που σχετίζονται με το χρέος θα λάβουν χώρα αν εκπληρωθούν κι άλλα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα όπως το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων.

Είναι πολύ σημαντικό πως συμφωνήσαμε στο πλαίσιο και τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον για το χρέος. Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος για τα βραχυπρόθεσμα, ο ESM θα θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό που δημιουργήσει κάποια εργαλεία που θα απαλύνει τη διαδικασία πληρωμής της Ελλάδας. Υπάρχουν κάποια μαξιλάρια ασφαλείας, ένα μαξιλάρι ασφαλείας επιστραφεί τον προηγούμενο χρόνο στον EFSF και αυτό μπορεί να το ξαναδούμε ώστε να αλλάξει το προφίλ της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας. Συνολικά ο EFSF μιλάει για ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να μας βοηθήσει να πιάσουμε τους στόχους για την Ελλάδα.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούμε να βρούμε έναν χρόνο επιμήκυνσης και να μειώσουμε τον κίνδυνο επιτοκίων για την Ελλάδα. Κάποιος μπορεί να κατανοήσει πως εάν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, μπορεί να αποκομίσουμε μόνο οφέλη.»

Σχετικές ειδήσεις