Ανυποχώρητο το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα: Απαιτεί εγγυήσεις για ελάφρυνση του χρέους

Ανυποχώρητο το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα: Απαιτεί εγγυήσεις για ελάφρυνση του χρέους

Δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τόνισε ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ακόμα και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση, το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις», καθιστώντας σαφές ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμα σε μια κατάσταση όπου το ΔΝΤ να μπορεί να πει "είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε", αλλά (...) πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκεί ως το τέλος της χρονιάς», ανέφερε το στέλεχος του Ταμείου, μετά τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε επίσης ότι ο οργανισμός δεν θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα ώσπου να λάβει περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (της)», είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.