ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο: Αυτό είναι το τελικό σχέδιο - Πώς θα «χτίζεται» με κάρτες και αποδείξεις

Αφορολόγητο: Αυτό είναι το τελικό σχέδιο - Πώς θα «χτίζεται» με κάρτες και αποδείξεις

Μεγάλες αλλαγές έρχονται σε ό,τι αφορά το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι αρμόδιες ΔΟY θα δέχονται μόνον τις αποδείξεις που προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μόνο για το 2016, θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις από συναλλαγές με μετρητά.

Ταυτόχρονα, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα είναι ανάλογο του εισοδήματος.

Ενδεικτικά:

• Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα το χάνουν.

• Από το 2017, το όφελος του αφορολόγητου θα προκύπτει αποκλειστικά και μόνον από συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

• Οι εφορίες θα ζητούν συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων. Δηλαδή, για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου (φορολογούμενος χωρίς παιδιά, φορολογούμενος με ένα παιδί, φορολογούμενος με δύο παιδιά και φορολογούμενος με τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος.

• Για ετήσια εισοδήματα 15.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζονται αντίστοιχα αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.

• Με νομοθετική διάταξη, θα εκπονούνται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών κίνητρα προς τους καταναλωτές, για να χρησιμοποιούν περαιτέρω το «πλαστικό» χρήμα. Τα κίνητρα αυτά θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια, κλπ.), αλλά και ακινήτων!

• Σημαντικό στοιχείο συνιστά και το γεγονός ότι για τις συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Πλέον, οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι καταναλωτές μέσω καρτών που είναι στο όνομά τους.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις:

• Από 01/07/2016 όλες οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν «μηχανάκια» ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS).

• Οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις