ΕΝΦΙΑ: Ποιες περιοχές θα πληρώσουν λιγότερα (Αναλυτικός Πίνακας)

ΕΝΦΙΑ: Ποιες περιοχές θα πληρώσουν λιγότερα (Αναλυτικός Πίνακας)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΖΩΝΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ - ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Τον Ιούλιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

 Ο φόρος θα πληρωθεί και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Και αυτό που έχει σημασία είναι ότι παρά την αύξηση που έγινε φέτος στον φόρο, περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ ή λιγότερα από πέρυσι και περίπου 500.000 – 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, ισχυρίζεται στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Ημερησία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Όσον αφορά τον φόρο ακινήτων του 2017 με δεδομένο ότι στο τέλος του έτους θα γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με στόχο να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές λέει ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. «Υποχρέωσή μας είναι να εξομοιώσουμε τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Ο κύκλος των αντικειμενικών αξιών έκλεισε. Τώρα πλέον πάμε σε εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί υποχρεωτικά με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Για το επόμενο έτος σχεδιάζουμε να ληφθούν υπόψη οι εμπορικές αξίες», καταλήγει ο κος Αλεξιάδης.

Ποιοι θα δουν αλλαγές

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει, με μείωση σε κάποιες περιπτώσεις που θα μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 28%.

Οι αναλυτικοί πίνακες που δημοσιεύει το fpress δείχνουν την επίπτωση που έχει σε δεκάδες περιοχές της χώρας η μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Επειδή η μείωση της τιμής ζώνης οδηγεί -όχι πάντα- και σε μείωση του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκύπτει και το όφελος που θα προκύψει ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αν έχετε διαμέρισμα σε μια από τις περιοχές που περιγράφονται, το μόνο που χρειάζεται είναι να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια με τον παλαιό και τον καινούργιο συντελεστή φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να προκύψει το τελικό όφελος.

πινακασ 25

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ME TIΣ 48 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ GALLERY 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζουν τα πάντα σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης

Αλλάζουν τα πάντα σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης

Ο ΣΕΒ κατακεραυνώνει

Υπενθυμίζουμε τι υποστηρίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι επιπλέον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 480 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυξημένο συμπληρωματικό φόρο για τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 485.505 φορολογούμενοι, ενώ για 26.013 από αυτούς η μέση επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι είναι 22.432 ευρώ.

Μάλιστα, υπάρχουν και 4 φορολογούμενοι που θα καταβάλουν σχεδόν 600.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι!
Οι σχετικοί υπολογισμοί -με υπόθεση για μέση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 10%- έγιναν από τον ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία.

Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα, από 45.000 εταιρείες που θα επιβαρυνθούν συνολικά με 240 εκατ. ευρώ συμπληρωματικού φόρου, 33 εταιρείες θα καταβάλουν 40 εκατ. ευρώ και 2.300 εταιρείες (πολλές εκ των οποίων λόγω της δραστηριότητας τους έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα) 140 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική τους εξόντωση, καθώς τα ακίνητά τους είναι σχεδόν αδύνατον να πωληθούν αξιοπρεπώς στην τρέχουσα συγκυρία, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που είναι αμελητέο σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ –που θυμίζουμε ισοδυναμεί με την επιδότηση του κράτους προς τους ΟΤΑ, σημειώνει ο ΣΕΒ.

Κυρίως όμως, αυτές οι ακραίες και ορατές σε όλους τους επενδυτές περιπτώσεις αποθαρρύνουν και τους πιο τολμηρούς από κάθε σκέψη επένδυσης στα ακίνητα, τονίζει ο Σύνδεσμος και συμπληρώνει ότι είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι ο συμπληρωματικός φόρος που θα πληρώσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα το 2016 (€800 εκατ. περίπου) υπολείπεται της απώλειας εσόδων €900 εκατ. από φόρο μεταβίβασης ακινήτων την περίοδο 2009 (έσοδα άνω του €1 δισ.) -2016 (προβλεπόμενα έσοδα λίγο πάνω από €100 εκατ.)».

Ο ΣΕΒ επισημαίνει, τέλος, ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων περνά μέσα από τον εξορθολογισμό της φορολογίας κατοχής ακινήτων, με εξάλειψη των ακραίων επιβαρύνσεων ειδικά σε απρόσοδες περιουσίες, την κατάργηση του «εκδικητικού» -όπως αναφέρει- συμπληρωματικού φόρου και τη μετάβαση σε ανταποδοτική φορολόγηση από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποιοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερα από πέρυσι

Το πρόβλημα είναι ότι η μείωση των Τιμών Ζώνης σε πολλές περιοχές δεν είναι τέτοια που να καλύπτει τη δραστική μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από πέρυσι. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι στην αξία των ακινήτων συνυπολογίζεται πλέον και η αξία των αγροτεμαχίων, που απαλλάσσονταν ως τώρα.

Ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ανά τετραγωνικό, με ειδικούς συντελεστές που κλιμακώνονται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης του ακινήτου, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων, με ειδική κλίμακα.

Οι χαμένοι από τον νέο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως μόλις 1 στους 8 ιδιοκτήτες θα δει αυξήσεις, ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει εντελώς διαφορετική άποψη και υπολογίζει πως είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που θα αιφνιδιαστούν με το εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί.

Συγκεκριμένα:

•Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
•Οι ιδιοκτήτες που για πρώτη φορά θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια.
•Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας μεταξύ 400.000-600.000 ευρώ θα δουν το χαράτσι να αυξάνει κατά 150% έως 325%.
•Οι ιδιοκτήτες που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
•Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%.

PHOTO GALLERY