Νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς σήμερα για να κλείσουν όλα μέχρι την 1η Ιουνίου

Νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς σήμερα για να κλείσουν όλα μέχρι την 1η Ιουνίου

Συνέχεια των συζητήσεων με νέα τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, αφού έως την Τετάρτη 1η Ιουνίου, θα πρέπει να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες του πολυνομοσχεδίου και να προχωρήσει η αξιολόγηση, με την Αθήνα να σβήνει και να γράφει.

Χθες η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο όσον αφορά το ΕΚΑΣ και τα «κόκκινα» δάνεια. Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομιών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην αντζέντα περιλαμβάνονταν όλες οι εκκρεμότητες του μνημονίου, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι υψηλοί τόνοι.

Οπως έγινε γνωστό σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, για το οποίο υπάρχει πρωθυπουργική δέσμευση ότι δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους και η πώληση των δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. 

Υπενθυμίζεται πως σε λίγες ημέρες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα αποφασιστεί η επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων ώστε να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ως ενέχυρα, για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, με σημαντική μείωση του κόστους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό συνεπάγεται ότι η συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα πρέπει να συνοδεύεται από καθαρό τοπίο επί των διαπραγματεύσεων.