ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση ώρα μηδέν: Πώς επηρεάζονται ειδικά μισθολόγια, «κόφτης», ΕΝΦΙΑ και ΕΚΑΣ

Αξιολόγηση ώρα μηδέν: Πώς επηρεάζονται ειδικά μισθολόγια, «κόφτης», ΕΝΦΙΑ και ΕΚΑΣ

Με στόχο την επαναφορά του waiver (σ.σ. η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών), το συντομότερο, επισπεύσθηκαν οι τροπολογίες που λύνουν τις εκκρεμότητες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ-ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Όλες «εκκρεμότητες» πρέπει να έχουν κατατεθεί έως και σήμερα Πέμπτη (02/06/2016) εν όψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ ώστε να αποφασιστεί η ποθούμενη επαναφορά του waiver, που σημαίνει φθηνό χρήμα για τις τράπεζες. Με την ψήφισή τους, ταυτόχρονα, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί μετά τις 13 Ιουνίου.

Με «όχημα» το νομοσχέδιο για την κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας για τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήδη κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Περιλαμβάνουν πιο συγκεκριμένα κριτήρια στον «κόφτη» δαπανών, αλλά και τη δυνατότητα για ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν την αναστολή των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια. Ορίζουν επίσης την αλλαγή στον χρόνο εφαρμογής των νέων κριτηρίων του ΕΚΑΣ, θέματα ενέργειας, αποκρατικοποιήσεων, φορολογίας, ειδικών μισθολογίων αλλά και δανείων.

«Κόφτης»

Αναδιατυπώνονται οι διατάξεις του «κόφτη» δαπανών που θα ισχύσει από το 2017 και διασαφηνίζονται οι μαθηματικοί τύποι βάσει των οποίων μπορούν να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών γενικής κυβέρνησης.

Ορίζεται ότι στην έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών καθορίζεται ότι περιέχονται το ποσοστό επί του ΑΕΠ και το ποσό των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής σε καθαρή βάση, δηλαδή μετά την αφαίρεση της δημοσιονομικής επίπτωσης επί των εσόδων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το εκάστοτε τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας (ΤMU). Kαι τούτο ενώ σήμερα προβλέπεται (όπως αναφέρεται και στην Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου) το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ της δημοσιονομικής επίδρασης των μέτρων προσαρμογής που θα ληφθούν επί των εσόδων του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.

Ορίζεται επίσης ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του «κόφτη» σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών μπορεί να λάβει χώρα κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς και όχι κατόπιν ειδικής διαβούλευσης όπως ισχύει σήμερα.

Ειδικά μισθολόγια

Η αναστολή κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια ορίζεται για τη διετία 2017-2018.

Αναφέρεται, όμως, η επιφύλαξη ότι η αναστολή δεν θα εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών θα εξειδικευθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2017.

ΕΚΑΣ: εξαιρείται το πρώτο πεντάμηνο του 2016

Η τροπολογία για το ΕΚΑΣ προβλέπει ότι ο χρόνος εφαρμογής των νέων κριτηρίων ξεκινά από την 1η Ιουνίου.

ΕΝΦΙΑ

Άλλη τροπολογία καταργεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου το μειωμένο συντελεστή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και γίνεται πλέον 5,5 τοις χιλίοις. Περιλαμβάνονται επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις για την διανομή κερδών του ΤΧΣ.

Η επαναφορά του waiver

Πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα και κέρδη για τις τράπεζες σημαίνει η επαναφορά του waiver, η οποία αν δεν αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα αναμένεται σε δέκα ημέρες. Θεωρητικά, η υπογραφή του staff level agreement από το Euroworking Group επιτρέπει στην επόμενη, τακτική ή έκτακτη, συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΚ να αποφασισθεί η επαναφορά του waiver.

Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του EwG, εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνήσουν στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα και στον κόφτη. Η επαναφορά του waiver σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες για πρώτη φορά θα έχουν πρόσβαση σε δανεισμό με μηδενικά επιτόκια, ενώ βάσει των υπολογισμών των αναλυτών της BofA διαθέτουν ενέχυρα (collaterals) αρκετά ώστε να αντλήσουν έως και 27 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες (TLTROs) που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.

Όμως η επαναφορά του waiver θα λάβει χώρα μόνο όταν υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, κάτι που αν δεν γίνει αύριο θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα όταν υπάρχει τακτική συνεδρίαση του EuroWorking Group, προκειμένου να προετοιμαστεί το τακτικό Eurogroup που πραγματοποιείται στις 16 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις