ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση και εκταμίευση κρίνονται στo ΕWG

Αξιολόγηση και εκταμίευση κρίνονται στo ΕWG

Σε λευκό καπνό ελπίζει η κυβέρνηση σήμερα στο EuroWorking Group για το ελληνικό πρόγραμμα και την εκταμίευση της δόσης, άλλωστε για το αποτέλεσμα αυτό, την εκταμίευση της δόσης και την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, έχει παραδώσει γη και ύδωρ.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 7,5 ΔΙΣ.

Το μεσημέρι σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το EWG θα προχωρήσει στην αποτίμηση της προόδου των ελληνικών παραχωρήσεων για την πρώτη αξιολόγηση ύστερα και από την ψήφιση των πρόσφατων τροπολογιών.

Τι σημαίνει αυτό; Κλείνει η συμφωνία, αίρεται το waiver, τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η συζήτηση για το χρέος τροχοδρομείται πλέον επίσημα και παράλληλα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση το Φθινόπωρο.

Ακολούθως, αφού δοθεί το «οκ» θα πρέπει να συνταχθούν δύο εκθέσεις και θα δοθεί το σήμα για την έναρξη των διαδικασιών επικύρωσης της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ, από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση του EWG την Πέμπτη, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το Eurogroup της 16ης Ιουνίου. Η Αθήνα θέλει μέχρι τότε να έχει πάρει χρήματα ώστε στο τραπέζι του Eurogroup να έχει αντικείμενο μόνο το χρέος και να έχει τελειώσει με την εκταμίευση.

Στο αρνητικό σενάριο που το EuroWorking Group δεν δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση σήμερα η έγκρισή της ναι μεν μετατίθεται για το Eurogroup στις 16 του μηνός, ωστόσο αυτό - όπως έχουμε συνηθίσει θα συνοδεύεται και από νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Και σε αυτή την εξέλιξη δεν σημαίνει ότι τελειώνουμε εδώ. Είναι η στιγμή που ανοίγει ο επόμενος φάκελος με τις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιδίωξή της είναι να χαράξει αναπτυξιακή πορεία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής, υπογράμμισε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας αλλά εκτίμησε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.

Σχετικές ειδήσεις