Εκβιασμός και στο «παρά ένα»: Τα θέλουν όλα με υπογραφές για την εκταμίευση

Εκβιασμός και στο «παρά ένα»: Τα θέλουν όλα με υπογραφές για την εκταμίευση

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 7,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Προθεσμία μέχρι το μεσημέρι σήμερα Τρίτη στην κυβέρνηση από το EuroWorking Group για τις... εκκρεμότητες, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, θέτοντας «εμμέσως» ξανά θέμα εμπιστοσύνης με την Αθήνα ακόμη μια φορά να μην αντιμάχεται, «αξιοποιώντας» την εξαπάτηση των Ελλήνων. 

Αυτό σημαίνει, ότι για να πάρει η χώρα μας τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Το EuroWorking Group εξέτασε όλο το πακέτο των επώδυνων ρυθμίσεων της κυβέρνησης που σπρώχνει τους Ελληνες βαθύτερα στον πάτο της ανέχειας, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και βρήκε... κενά που θέλει να κλείσουν για να ανοίξει η στρόφιγγα της... «ρευστότητας»

Στο «μικροσκόπιο» πέραν των ψηφισμένων μέτρων βρέθηκαν οι εκκρεμότητες, ενώ βαρύτητα δόθηκε στην Έκθεση Συμμόρφωσης της χώρας μας, την οποία συνέταξαν οι δανειστές, όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 23ης Μαΐου.

Τα ζητήματα που ζητούν οι δανειστές να κλείσουν είναι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, το ζήτημα της μεταβίβασης του 5% στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ έχει ζητηθεί αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που δεν χαρακτηρίζονται για τα φιλελληνικά τους αισθήματα.

Την ασφυκτική διορία που έδωσαν οι δανειστές επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Η εν λόγω πηγή της ευρωζώνης ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ότι στην τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι... σήμερα.

Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.
Όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
EuroWorking Group: Κλείστε όλες τις εκκρεμότητες αλλιώς δεν έχει δόση!

EuroWorking Group: Κλείστε όλες τις εκκρεμότητες αλλιώς δεν έχει δόση!

Μοσκοβισί: Το «95%» του απαιτούμενου έργου έχει ολοκληρωθεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της πριν από το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων τον Μάιο, ωστόσο απέμεναν ορισμένα θέματα προς διευθέτηση πριν την εκταμίευση δόσεων ύψους 10,3 δισεκ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα. Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

«Είμαι βέβαιος ότι η Αθήνα θα αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν από το Eurogroup για να οριστικοποιήσει τα λιγοστά θέματα τα οποία είναι ακόμη ανοικτά», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί και ανέφερε πως η εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ μπορεί να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και να γίνει εντός του μήνα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε πως ένας από τους όρους είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στην επόμενη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο την 16η Ιουνίου.