ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μας δουλεύει το Βερολίνο: Ο Σόιμπλε εγκρίνει τη δόση αλλά η γερμανική Βουλή την «παγώνει»!

Μας δουλεύει το Βερολίνο: Ο Σόιμπλε εγκρίνει τη δόση αλλά η γερμανική Βουλή την «παγώνει»!

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζει μέχρι και την έσχατη στιγμή το Βερολίνο, το οποίο από τη μια εγκρίνει τη δόση προς την Ελλάδα, από την άλλη δεν την εκταμιεύει αν δεν δει, όπως υποστηρίζει, να υλοποιούνται και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα άναψε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δοθεί η δόση στην Ελλάδα, ωστόσο χρήματα δεν θα δούμε άμεσα, καθώς η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ανέβαλε τη σχετική απόφαση.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ. «Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού βεβαιώθηκε ότι όλα τα σκληρά μέτρα εγκρίθηκαν και πέρασαν από τη Βουλή των Ελλήνων, απέστειλε προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου της Γερμανίας αίτημα για έγκριση της δόσης.

Σύμφωνα με σημερινό (8/6/2016) δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ακόμη τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.
Όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ

Στο EuroWorking Group που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 9 Ιουνίου στο Ελσίνκι παραπέμπει η κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης, μετά τον «πάγο» από τη γερμανική Βουλή.

Σε σχόλιο κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή το «φρένο» που έβαλε η γερμανική Βουλή στη δόση μέχρι να εκπληρωθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα αναφέρεται ότι « αύριο Πέμπτη 9 Ιουνίου, και τυπικά, το Euro Working Group, που πραγματοποιείται στη Φιλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις