ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: Έφαγαν γερμανικό «χαστούκι», προσμένουν το EuroWorking Group για τη δόση

Κυβέρνηση: Έφαγαν γερμανικό «χαστούκι», προσμένουν το EuroWorking Group για τη δόση

Κρίσιμη για την εκταμίευση της δόσης από την Ελλάδα χαρακτηρίζεται η σημερινή (09/06/2016) συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) στο Ελσίνκι, στον απόηχο της «ιλαροτραγωδίας» που παίχτηκε χθες, Τετάρτη, στη γερμανική Βουλή, η οποία έβαλε «φρένο», προφασιζόμενη ότι θα περιμένει πρώτα να εκπληρωθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα από πλευράς Αθήνας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ. «Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα», πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Όλα αυτά συνέβησαν μία μόλις ημέρα μετά την παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, αφού βεβαιώθηκε ότι όλα τα σκληρά μέτρα εγκρίθηκαν και πέρασαν από τη Βουλή των Ελλήνων, απέστειλε προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου της Γερμανίας αίτημα για έγκριση της δόσης.

Σύμφωνα με χθεσινό (08/06/2016) δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ακόμη τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.

Επί της ουσίας, το σημερινό EWG, καλείται να επιβεβαιώσει ότι η χώρα μας έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Εν συνεχεία, τα τεχνικά κλιμάκια του οργάνου θα ενημερώσουν και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Εντούτοις, ο δρόμος της Ελλάδας δεν είναι διόλου εύκολος μιας και ο στόχος για το 2018 παραμένει: Η χώρα θα πρέπει να πετύχει σε 2,5 χρόνια από τώρα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τα ψηφισμένα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ διαφορετικά θα υποχρεωθεί στην χρήση του «δημοσιονομικού κόφτη».

«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.

Σχετικές ειδήσεις