ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τσακαλώτος μιλά για «αριστερή κυβέρνηση» και ευχαριστεί για τα σκληρά μέτρα που μας επιβλήθηκαν...

Ο Τσακαλώτος μιλά για «αριστερή κυβέρνηση» και ευχαριστεί για τα σκληρά μέτρα που μας επιβλήθηκαν...

Τα εύσημα στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και στις ελληνικές αρχές απηύθυνε ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από ένα χρόνο, μετά από την σύναψή του Μνημονίου πέρσι τον Αύγουστο.

Μόνο που ο Μοσκοβισί δεν ανέφερε… κουβέντα για το πώς «έκλεισε» η αξιολόγηση καθώς η ελληνική κυβέρνηση υποτάχθηκε στη συντριπτική πλειοψηφία των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών, υπογράφοντας τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και ξεπουλώντας κάθε τι διαθέσιμο: από σπίτια και δάνεια των Ελλήνων μέχρι δημόσια περιουσία.

«Είμαι ευτυχής, αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Πριν από ένα χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit αλλά, σήμερα, ένα χρόνο μετά, σημαντικό κομμάτι του εδάφους έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, και τελικώς οι διοικητές του ΕSM αποφάσισαν την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Τα 7,5 αυτά δισ. θα είναι πραγματικό οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν για να δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό θέλουμε, θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ με την οικονομία της μεταρυθμισμένη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ακόμα ότι το ΔΣ του ESM αποφάσισε σήμερα την έγκριση της αναθεώρησης του μνημονίου, δηλώνοντας πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται στη σωστή τροχιά, ενώ αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος και ρυθμούς άνω του 3% του χρόνου. Ο Επίτροπος Οικονομικών συνεχάρη μάλιστα την κυβέρνηση, τις αρχές και τον ελληνικό λαό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να μην βλέπει τους άμεσους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σύντομα και αυτό θα συμβεί. Ανέφερε δε ότι ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται κανείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική του άποψη, αλλά η άποψη όλων των μελών του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως ήταν «μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για την Κομισιόν και τους θεσμούς, αλλά και για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να καταστήσει έναν «οδικό χάρτη» τον οποίο και ακολούθησε.

Αυτός ο οδικός χάρτης, συνέχισε ο Τσακαλώτος, περιλάμβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για το χρέος. «Ένα χρόνο μετά έχουμε καταφέρει πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω την Κομισιόν και τον Πιερ Μοσκοβισί προσωπικά, διότι ενώ τα κράτη μέλη κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, η Κομισιόν οδηγεί την ευρωπαϊκή διαδικασία. Χωρίς την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Ο υπουργός επισήμανε, τέλος, πως αφενός πρέπει η διαδικασία της δεύτερης πια αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος να γίνουν παράλληλα, αλλά εξήγησε πως και η κυβέρνηση αυτή ως «αριστερή κυβέρνηση» θα πρέπει να αναζητήσει μια διαδικασία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που επικρατούσε πριν από το 2008, προχωρώντας την προσαρμογή με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα, στους εργαζομένους και το περιβάλλον.

Σχετικές ειδήσεις