ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος ΕΝΦΙΑ; Έρχεται νέο χαράτσι στα ακίνητα - Ποιοι θα πληρώσουν

Ποιος ΕΝΦΙΑ; Έρχεται νέο χαράτσι στα ακίνητα - Ποιοι θα πληρώσουν

Ετεροχρονισμένο «χαράτσι» θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στα πρώτα προγράμματα κατάρτισης του Κτηματολογίου (1997-1999) και δεν έχουν πληρώσει το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.

Πρόκειται για ποσό 35 και 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριους και βοηθητικούς χώρους αντίστοιχα, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους, τότε, δεν υποχρεούνταν στην καταβολή του τέλους, όπως ισχύει για τα μετέπειτα προγράμματα.

Σύμφωνα με την Εταιρία Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων (ΕΚΧΑ) Α.Ε., μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθούν ηλεκτρονικά, στους εν λόγω ιδιοκτήτες, τα «ραβασάκια» για την πληρωμή των τελών κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια από την ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ, με τους κωδικούς του TAXIS που διαθέτουν για τον προσωπικό τους λογαριασμό στην εφορία.

Σοβαρό, όμως, πρόβλημα προκύπτει για όσους δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στα προγράμματα κτηματογράφησης, καθώς θα θεωρηθεί ότι η ιδιοκτησία είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι ιδιοκτήτες θα μπορέσουν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο.

Σχετικές ειδήσεις