ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Εγκρίθηκε υπό όρους το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Γερμανία: Εγκρίθηκε υπό όρους το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Υπό όρους επέτρεψε την εφαρμογή του Προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αποφαινόμενο ότι η ΕΚΤ, στη μάχη κατά της κρίσης του ευρώ, δεν υπερέβη τις αρμοδιότητές της.

Απέρριψε έτσι πολυάριθμες προσφυγές που είχαν υποβληθεί εναντίον του Προγράμματος. Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα, η ΕΚΤ επιτρέπεται, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με την γερμανική συμμετοχή, να στηρίζει χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης, αγοράζοντας κρατικά ομόλογά τους.

Οι όροι που τίθενται είναι οι εξής:

- Οι αγορές των ομολόγων δεν επιτρέπεται να προαναγγέλλονται.
- Ο όγκος τους πρέπει να είναι εκ των προτέρων περιορισμένος.
- Μεταξύ έκδοσης ενός κρατικού ομολόγου και αγοράς από την ΕΚΤ πρέπει να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να μην αλλοιωθούν οι όροι της έκδοσης.
- Επιτρέπεται να αγοραστούν μόνο ομόλογα από κράτη τα οποία μπορούν ακόμη να χρηματοδοτούνται στις αγορές.

Πριν από την τελική του απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο και ενώ αρχικά είχε αρχικά αποφασίσει ότι υπήρχε πράγματι παραβίαση της εντολής της ΕΚΤ, είχε απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο από την πλευρά του δεν εξέφρασε ενστάσεις σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακολούθησε την άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υιοθετώντας μάλιστα και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Η απόφαση αφορούσε προσφυγή ομάδας 35.000 Γερμανών, με επικεφαλής πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, οι οποίοι υποστηρίζαν ότι το ΟΜΤ συνιστούσε παράνομη νομισματική χρηματοδότηση και ως εκ τούτου, παραβίαζε τη γερμανική νομοθεσία.