ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Εφαρμόστε πλήρως το πρόγραμμα – Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα

Γιούνκερ: Εφαρμόστε πλήρως το πρόγραμμα – Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα

Να κάνει «δικό της το πρόγραμμα» διεμήνυσε προς την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Όπως τόνισε, απαιτείται μεγαλύτερη πολιτική στήριξη στο ζήτημα και συμπλήρωσε ότι «ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και καλό για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κούνησε εμμέσως το δάχτυλο στους Έλληνες πολιτικούς λέγοντας «Δεν το κάνουμε για τους πιστωτές και τις Βρυξέλλες. Το κάνουμε για το μέλλον της χώρας και τους πολίτες. Ας είμαστε ξεκάθαροι.Δεν υπάρχει συνωμοσίακατά της Ελλάδας. Μόνο γνήσια ελπίδα ότι θα πετύχει η χώρα και θα γυρίσει σελίδα».

«Η χώρα πρέπει να χτίσει ένα σύγχρονο κράτος που θα δουλεύει για τους ανθρώπους» πρόσθεσε.

Μάλιστα προανήγγειλε λιτότητα διαρκείας λέγοντας ότι «Πρέπει να δούμε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις να τηρούν τη συμφωνία».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα σημείωσε «Αλέξη, η κυβέρνησή σου δεν θα είναι η τελευταία».

Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας και δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες.

Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και τα προηγούμενα χρόνια είδαμε την Ευρώπη στα χειρότερά της αλλά για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή και υπενθύμισε τις πολύωρες μάχες στα Συμβούλια Κορυφής και υπουργών Οικονομικών.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει αγκυρωθεί ασφαλώς στην ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων», είπε.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε αναφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του αγροτικού και του επενδυτικού σχεδίου («Γιούνκερ plan») και στην πρόκληση του μεταναστευτικού χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών. Επίσης αναφέρθηκε στο Βρετανικό δημοψήφισμα , λέγοντας ότι η ιστορία μας έχει διδάξει ένα απλό μάθημα, ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι και πιο ασφαλείς, επιτεύγματα που θα τεθούν σε κίνδυνο αν υπάρξει έξοδος από την ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις