ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας: Ζητά 16 ρυθμίσεις για διευκόλυνση των επιχειρήσεων

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας: Ζητά 16 ρυθμίσεις για διευκόλυνση των επιχειρήσεων

Τη συνδρομή της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε 16 ζητήματα φορολογικής πολιτικής που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ζήτησε αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας που, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα Γιώργο Πιτσιλή.

Στη συνάντηση παραδόθηκε στο γενικό γραμματέα υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων ζητούνται τα εξής:


Παράταση φορολογικών δηλώσεων νομικών και φυσικών προσώπων

Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για όλους τους οφειλέτες και απεμπλοκή της ρύθμισης από τις τρέχουσες οφειλές

Να μπει άμεσα σε λειτουργία εφαρμογή για την απόδοση των τελών χαρτοσήμου.

Να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τις εκπρόθεσμες διακοπές φυσικών ή νομικών προσώπων με επαρκή χρόνο και αντίστοιχη προβολή από τη γενική γραμματεία - και με βάση το πραγματικό γεγονός να κλείνουν αυτόματα τα προ taxis νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

Να επιμηκυνθεί ο χρόνος των 10 ημερών για τις δηλώσεις μεταβολών σε 30 ημέρες. Η ΔΟΥ να ενημερώνεται αυτόματα από το ΓΕΜΗ για τις δηλώσεις μεταβολών χωρίς την φυσική παρουσία του φορολογούμενου.

Να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να υπάρχει ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός και μάλιστα σε περισσότερες από μία τράπεζες. Οι λογαριασμοί αυτοί να μην λειτουργούν στα πλαίσια του ακατάσχετου λογαριασμού των μισθωτών - συνταξιούχων (1000 ή 1250 ευρώ) αλλά να δίνουν τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και να διατηρεί τις θέσεις εργασίας.

Το αφορολόγητο των μισθωτών — συνταξιούχων να εφαρμόζεται και για τους επαγγελματίες.

Φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για την απασχόληση προσωπικού με σχέσεις εξηρτημένης εργασίας.

Μείωση των προστίμων των 250 και των 500 ευρώ στη μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων και κατάργηση του διπλασιασμού και του τετραπλασιασμού των ανωτέρω προστίμων σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας.

Απεμπλοκή της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από την υποβολή φορολογικής δήλωσης (π.χ. νέοι φορολογούμενοι. νέες εταιρείες κλπ).

Τα ποσά υπερείσπραξης και τα ποσά επιστροφών, να τακτοποιούνται από το φορολογούμενο μέσω taxis χωρίς την παρουσία του στη ΔΥΟ

Παράταση των μεταβατικών διατάξεων του Ν.4337/2015 (αφορά πλαστά και εικονικά) τόσο του αρχικού χρόνου των 90 ημερών, καθώς επίσης και τη ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού σε 24 δόσεις (πάγια ρύθμιση).

Σύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με το taxis

Εφαρμογή της απόφασης ΔΕΑΦ Α' 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015

Κλειδάριθμοι - κωδικοί taxis: Να δίνουν τον κλειδάριθμο πιστοποιημένοι φοροτεχνικοί.

Αλλαγή ταυτοτήτων - δήλωση Θανάτου - δήλωση Γάμου: Να γίνεται αυτόματα από πιστοποιημένους φοροτεχνικούς.

Σχετικές ειδήσεις