ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Καλό το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλά όχι για την Ελλάδα - Πάνω από 100 δισ. το κόστος Βαρουφάκη

Ρέγκλινγκ: Καλό το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλά όχι για την Ελλάδα - Πάνω από 100 δισ. το κόστος Βαρουφάκη

Μαίνεται η κόντρα ΕSM – ΔΝΤ με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΔΝΤ καλό αλλά... όχι για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ESM δηλώνει πως... ακόμα περιμένει την αμφισβήτηση της κυβέρνησης για το ύψος του πλεονάσματος 3,5% ενώ ανεβάζει το κόστος της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Για το θέμα της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης και για την δεύτερη αξιολόγηση ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ τονίζει πως δεν θα γίνει καμία εκταμίευση αν ο ESM δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Χθες ουσιαστικά κάναμε την εκταμίευση και ήρθαν τα χρήματα στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι 2,8 δισ. ευρώ έχουν μείνει για την δεύτερη δόση της πρώτης αξιολόγησης. Γι αυτό προχωράμε στα επόμενα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό είναι το σχέδιο. Και φυσικά θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και πρίν το τέλος του έτους άλλα 6 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα, αλλά για αυτά θα πρέπει να καταλήξουμε στη δεύτερη αξιολόγηση. Όλο αυτό προχωρά με σταδιακά βήματα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στο παρελθόν, μερικές φορές χρειάστηκε περισσότερος χρόνος γιατί δεν εκταμιεύουμε αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και τις προσαρμογές», σημειώνει.

Στο ερώτημα ποιος φταίει για την καθυστέρηση, ο επικεφαλής του ESM τονίζει πως «δεν είναι παραγωγικό να γίνεται ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών».

«Όπως το βλέπω από την δική μου πλευρά έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα και πολύπλοκα θέματα», αναφέρει ο κ. Ρέγκλιγκ ο οποίος χαρακτηρίζει δύσκολη την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε «όλες της χώρες, σε όλο τον κόσμο, γιατί έχουν να κάνουμε με κεκτημένα δικαιώματα».

«Επίσης υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου η ιδιοκτησία του προγράμματος και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παντού ισχυρή, όπως το βλέπει ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και ο πρωθυπουργό. Τις ιδιωτικοποιήσεις δεν τις υποστηρίζουν πολλοί», τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγ, με φόντο τις δηλώσεις Σπίρτζη περί υπογραφής της επένδυση του Ελληνικού «με βαριά καρδιά».

Αναφορικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση ο επικεφαλής του ESM σημειώνει πως αυτή είναι στην ατζέντα για τους επόμενους δύο μήνες, όμως όπως λέει είναι σε μία «ευαίσθητη πολιτικά περιοχή και επίσης είναι πολύ δύσκολο να γίνει τεχνικά». «Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα», συμπληρώνει.

«Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα αλλά η εμπειρία δείχνει πόσο σημαντικό είναι να το κάνεις σωστά», αναφέρει, τονίζοντας πως «στις χώρες που κάνουν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τα αποτελέσματα είναι πολύ πειστικά».

«Η ανεργία στη Γερμανία η οποία έκανε τις μεταρρυθμίσει στα εργασιακά πριν 10 χρόνια έπεσε στο μισό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κλαόυς Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει «θεμέλιο λίθο της συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» το πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.

«Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό, άπλα είπα ότι δεν περιμένω να αλλάξει», αναφέρει.

«Δεν βλέπω καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει αυτό (στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος). Σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είναι δεσμευμένη σε αυτή, γιατί θέλει να είναι αξιόπιστη και προσηλωμένη στην συμφωνία», σημειώνει.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτηρίζει σημαντικά τα βήματα προόδου που έγιναν αναφορικά με το χρέος, αφού όπως λέει «υπήρξε συμφωνία για το τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπόθεσμα».

Σε σχέση με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΔΝΤ και ESM για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει οι δύο οργανισμοί έχουν «συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το ελληνικό πρόβλημα χρέους και πως θα επιτύχουμε μείωση και αυτό είναι πολύ καλό» όμως υπάρχει διαφορετική άποψη αναφορικά με τον χρόνο.

«Το ΔΝΤ θέλει το ελληνικό πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στο καταστατικό του, είναι λογικό, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι το καταστατικό του ΔΝΤ, είναι μεν πολύ καλό και έχει αποδειχθεί σε πολλές χώρες, όμως δεν ανταποκρίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Συνήθως το ΔΝΤ έχει να κάνει με ιδιώτες πιστωτές που θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους από μία χώρα το συντομότερο δυνατό αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτές οι χώρες όμως δεν έχουν άλλη επίσημη πηγή χρηματοδότησης. Εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.», τονίζει.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανεβάζει το κόστος για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (περίοδο Βαρουφάκη), στα 100 δισ. ευρώ, στηριζόμενος στην δημοσιοποιημένη έκθεση του ΔΝΤ του 2015 που μιλούσε για ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα την χρονιά εκείνη και 3,5% για το 2016. «Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%», λέει. Αντιθέτως, όπως αναφέρει «αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση». Αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος, τονίζει, σημειώνοντας πως είναι «έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.»

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις