ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τελειώνετε με τα κόκκινα δάνεια... αλλιώς κούρεμα

ΕΚΤ: Τελειώνετε με τα κόκκινα δάνεια... αλλιώς κούρεμα

Αντίβαρο στην ανάπτυξη είναι τα κόκκινα δάνεια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και η ΕΚΤ η οποία εποπτεύει τις 129 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, είναι αποφασισμένη να πιέσει όποια τράπεζα αμελεί και δε διακανονίζει ή ξεφορτώνεται τα κόκκινα δάνεια.

ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Οι τράπεζες που δεν συμμορφώνονται ενδεχομένως να δουν πιο αυστηρές οδηγίες στην τακτική κανονιστική τους αξιολόγηση, πιθανώς τροφοδοτώντας τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις, κοινώς ...κούρεμα καταθέσεων, αφού από φέτος κάθε επόμενη ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει συμμετοχή και των καταθετών.

Η «κληρονομιά» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, βαραίνει τις πλάτες των τραπεζών οι οποίες με κόκκινα δάνεια στα 900 δισ. ευρώ, δεν τολμούν να τα διευθετήσουν καθώς ανησυχούν ότι οι απομειώσεις θα οδηγήσουν σε ζημιές, περιορίζοντας τα μερίσματα και τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Ταυτόχρονα ο τεράστιος όγκος των κόκκινων δανείων περιορίζει τις τραπεζικές αποτιμήσεις, αυξάνει τα χρηματοδοτικά κόστη και συγκρατεί την οικονομική ανάπτυξη, αντισταθμίζοντας τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ.

Οι πιέσεις εντείνονται και στόχος είναι να έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του έτους κατευθυντήριες γραμμές μέχρι για τη μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων ενώ σε βάθος χρόνου θα διαμορφωθεί ένα απόρρητο πλαίσιο ποσοτικών και ποιοτικών στόχων με τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να συμμορφώνονται.

Η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις τράπεζες να διαμορφώσουν διαδικασίες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και οι νέοι κανονισμοί θα μεταχειρίζονται διαφορετικά τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών για χρόνια σε σύγκριση με χρέος που "κοκκίνισε" πρόσφατα.

Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν στο ύψος των εγγυήσεων που έχουν ανατιμολογήσει, για παράδειγμα, ώστε να αντανακλώνται οι χειρότερες οικονομικές συνθήκες και στο πόσους εταιρικούς δανειολήπτες έχουν επαναξιολογήσει για να εκτιμήσουν τις πιθανότητες αποπληρωμής του δανείου τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το 7,1% των τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη δεν εξυπηρετούνται, σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από ότι στις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters προσθέτοντας ότι Ιταλία και Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τράπεζες που δεν συμμορφώνονται ενδεχομένως να δουν πιο αυστηρές οδηγίες στην τακτική κανονιστική αξιολόγηση, πιθανώς τροφοδοτώντας τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.

"Ορισμένες τράπεζες απλά κάθονται στα κόκκινα δάνεια και ελπίζουν για καλύτερους καιρούς", αναφέρει μια πηγή με άμεση γνώση της κατάστασης. "Τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στα βιβλία θα πρέπει να διαγραφούν ή οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις στο 50 ή 70% ενδεχομένως".

Η ιταλική UniCredit έχει περίπου 80 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή το 15% του χαρτοφυλακίου της, ενώ η Intesa Sanpaolo είχε 33 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 100 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια, αναφέρει το πρακτορείο.

Πουλήστε στα funds

Η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε funds αποτελεί μια λύση για τις τράπεζες, καθώς εξασφαλίζει κάποια τιμήματα στις τράπεζες και τις απελευθερώνει από τα βάρη. Για αυτό και υπήρξε και η μεγάλη επιμονή για την αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας για τις μεταβιβάσεις σε funds, αφού όσο πιο ευέλικτη είναι η νομοθεσία τόσο μεγαλύτερη θεωρείται η αξία των κόκκινων δανείων και των ίδιων των τραπεζών.

"Υπάρχει μια παγκόσμια αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα", αναφέρει μια άλλη πηγή στο πρακτορείο. "Αλλά δεν είναι ρευστή αγορά καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές νομοθεσίες, όπως πόσο γρήγορα θα πρέπει να ρυθμίζονται οι εγγυήσεις, ή πόσο γρήγορα μπορούν να γίνονται πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων...".

Αν και σε ορισμένες τράπεζες ενδεχομένως να δοθούν χρονοδιαγράμματα και επίπεδα στόχων για τις προβλέψεις, οι πηγές υποβαθμίζουν την σημασία αυτών των αριθμητικών στόχων, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι οι τράπεζες να γίνουν πιο διαφανείς και δραστήριες στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τι γίνεται στην Ιταλία
Στην Ιταλία τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που έχουν φτάσει τα 360 δισ. ευρώ και το παζάρι για τις πωλήσεις του έχει ξεκινήσει μεταξύ των hedge funds και εταιρειών private equity – και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley Σρίκανθ Σακαράν, οι τρέχουσες τιμές της αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν εγγυήσεις, π.χ. ακίνητα, διαμορφώνονται από 20 έως 30 λεπτά ανά ευρώ δανείου. Την ίδια στιγμή οι τιμές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εγγυήσεις πέφτουν ακόμη και στα 5 λεπτά.

Οι τράπεζες, όμως, εγγράφουν στα βιβλία τους ότι τα κόκκινα δάνεια θα πωληθούν από 50 έως 65 λεπτά για κάθε οφειλόμενο ευρώ, λέει ο αναλυτής της Morgan Stanley.

Η μεγάλη αυτή διαφορά ανάμεσα στα ποσά που προσφέρουν οι αγοραστές και σε αυτά που ζητούν οι τράπεζες υπάρχει επειδή οι επενδυτές που εξετάζουν να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια θεωρούν ότι η αξία τους μειώνεται σημαντικά από την ιδιαίτερα αργή και σύνθετη διαδικασία πτώχευσης στην Ιταλία όταν πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα χρέη.

Σχετικές ειδήσεις