ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε για Brexit: Η απόφαση της Βρετανίας δεν είναι αναστρέψιμη - Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι

Σόιμπλε για Brexit: Η απόφαση της Βρετανίας δεν είναι αναστρέψιμη - Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι

Ο εμπνευστής και... πρωτομάστορας της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ε.Ε. εμφανίζεται ανήσυχος μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Ο υπέρμαχος της λιτότητας και των σκληρών μέτρων στις «απείθαρχες» χώρες, τονίζει τώρα ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πως δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως παλιά, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανταποκριθούν στην έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Είπα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δε μπορούμε απλώς να συνεχίσουμε να λειτουργούμε στην Ευρώπη, όπως πριν το δημοψήφισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός, ενώ προσέθεσε:

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να αποδεχτούμε πως ολοένα και περισσότεροι πολίτες -όχι μόνο στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία- δεν καταλαβαίνουν πλήρως τις ακριβώς κάνουμε».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα εναπομείναντα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δε θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit, προχωρώντας σε περαιτέρω κοινωνικοποίηση των κινδύνων.

«Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ δεν είναι αναστρέψιμη»

«H απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μη αναστρέψιμη και το Λονδίνο θα πρέπει να υποβάλει το επίσημο αίτημά του προκειμένου να εγκαταλείψει την Ένωση σύντομα», διεμήνυσε αργότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν νομίζω ότι η απόφαση της Βρετανίας να εξέλθει από την ΕΕ είναι αναστρέψιμη», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην πόλη Κινζελσάου της νότιας Γερμανίας, προσθέτοντας ότι θα ήταν «τίμιο» η Βρετανία να καταθέσει το επίσημο αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ σύντομα.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ακόμα ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφθεί χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την απόφαση για το Brexit, αλλά η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση.

«Είναι κρίσιμης σημασίας τώρα να ενεργήσουμε με σύνεση και προσοχή με στόχο να διατηρήσουμε τις ζημίες σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Χάσιμο χρόνου η συζήτηση τώρα περί τροποποίησης της Συνθήκης της ΕΕ»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ακόμα ότι στην παρούσα συγκυρία θα ήταν χάσιμο χρόνου εάν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν μια τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, στον απόηχο της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από τους κόλπους της Ένωσης.

«Θα ήταν χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε περί τροποποίησης της συνθήκης στην ΕΕ τώρα», τόνισε ο Σόιμπλε σε μια ομιλία που εκφώνησε σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πόλη Κινζελσάου στη νότια Γερμανία.

Επισήμανε, δε, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας ήταν αποκαρδιωτικό.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει την εντύπωση ότι οι Βρετανοί ένιωσαν (ένα αίσθημα) σαν να θέλουν να βάλουν τα κλάματα, όμως αυτό δεν βοηθάει πλέον. Θα έπρεπε να το σκεφθούν νωρίτερα», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σχετικές ειδήσεις