ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ: Δεν συζητάμε για πλεόνασμα και χρέος πριν το 2018

«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ: Δεν συζητάμε για πλεόνασμα και χρέος πριν το 2018

Αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε σήμερα, Τετάρτη (29/06/2016) ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως θα πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση περί διαπραγμάτευσης του χρέους καθώς και των στόχων που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018.

Επί της ουσίας, ο επικεφαλής του Eurogroup έρχεται να στριμώξει άγρια την ελληνική κυβέρνηση, επιμένοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου.

«Εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως τότε μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, μπορεί να γίνει νέα συζήτηση για το χρέος και για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει καθοριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Να μην το ανοίξουμε τώρα. Είναι σφραγισμένο», επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Ο ίδιος άφησε αιχμές έναντι του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «είναι αδύνατον το ΔΝΤ να ισχυρίζεται ότι είναι πολύ λίγα τα μέτρα που έχουν ληφθεί».

Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ακόμη προστατευμένη λόγω του γεγονότος ότι είναι σε πρόγραμμα και είναι περιορισμένη η έκθεση των ελληνικών τραπεζών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κλειδί στην Ελλάδα είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο».

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας την «πολύ κακή» και συμπλήρωσε: «Πραγματικά, προσπάθησα να δουλέψω μαζί του όσο καλυτέρα μπορούσα».

Αντιθέτως, χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τη σημερινή κυβέρνηση και με το νυν υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «πολύ εποικοδομητική».

Σχετικές ειδήσεις