ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη: Καταρρέουν οι τράπεζες στην Ιταλία

«Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη: Καταρρέουν οι τράπεζες στην Ιταλία

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη, ίσως, κρίση μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008 βρίσκεται πλέον ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος καθώς τοτραπεζικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη καταστροφή, με ποσά ύψους 360 δισ. ευρώ να αφορούν σε «κόκκινα» δάνεια.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΝΝΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οίκος Fitch εκτιμά πως οι ιταλικές τράπεζες κρέμονται πλέον από μία κλωστή, καθώς η γειτονική χώρα διανύει βαθύτατη ύφεση και ήδη η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο, η Monte dei Paschi di Siena καλείται να βάλει στην άκρη πάνω από 10 δισ. δολάρια, για να καλύψει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της.

MONTE DEI PASCHI

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, η τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε το 1472, έχει εκκαθαριστεί ήδη δύο φορές από τις ιταλικές Αρχές, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση, με την τιμή της μετοχής της να καταγράφει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Με βάση τις εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, εάν η συγκεκριμένη τράπεζα βαρέσει «κανόνι», αυτομάτως θα υπάρξουν συνέπειες για τουλάχιστον εννέα συστημικές τράπεζες της Ιταλίας, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests τον Οκτώβριο του 2014.

Το δίλημμα του Ματέο Ρέντσι

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού καλείται να λάβει άμεσα σημαντικές αποφάσεις και να αποφασίσει εάν θα ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή της ΕΚΤ, είτε αφήνοντας τις τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο των Βρυξελλών, είτε να συμβάλει με κάθε τρόπο στη διάσωσή τους, γεγονός που θα συνεπάγεται, όμως, την άμεση έξωσή τους από το σύστημα της ΕΚΤ.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ευρώπη βιώνει τα «απόνερα» του Brexit και είναι εύλογοι οι φόβοι διάχυσης μιας νέας, ακόμη χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής ηπείρου.

renzi

Για πολλούς, η Ιταλία θα είναι το επόμενο θύμα των Μνημονίων, μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, η ενδεχόμενη πυροδότηση μιας νέας κρίσης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει μια τεράστια «φούσκα» που προκάλεσαν τα υπέρογκα «κόκκινα» δάνεια, προκαλεί έντονη ανησυχία στο σύνολο της Ευρώπης των 27, ενώ απογυμνώνει πλήρως το αφήγημα του Βερολίνου, οι πολιτικές λιτότητας του οποίου έχουν ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σχετικές ειδήσεις