ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η Ιταλία δεν επιθυμεί εξαίρεση από τους ισχύοντες κανόνες για τις τράπεζες

Σόιμπλε: Η Ιταλία δεν επιθυμεί εξαίρεση από τους ισχύοντες κανόνες για τις τράπεζες

Η Ιταλία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση, καμία παρέκκλιση, από τους ισχύοντες κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τον διαβεβαίωσε σχετικά ο Ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, αλλά και ότι διάβασε ανάλογες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Πρόκειται για θέμα που διευκρινίζεται τώρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για αυτό, και όχι από τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί βεβαίως συνηθίζουν να καταλογίζουν την ευθύνη στην Γερμανία και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είναι έτσι». Η Επιτροπή είναι αρμόδια και θα μας ενημερώσει την επόμενη Τρίτη στο ECOFIN, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «η Τραπεζική Εποπτεία είναι εγκατεστημένη στην ΕΚΤ και ανεξάρτητη, και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη που πρέπει να λάβει αποφάσεις -τις οποίες δεν έλαβε τον περασμένο Μάιο και για αυτό της ασκήθηκε κριτική, τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από τον ίδιο και άλλους ομολόγους του. «Διότι η απόφαση τότε της Επιτροπής -σύμφωνα και με την εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου- δεν ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό το είχα τονίσει, τότε, και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών. Για αυτό θεωρώ ότι η Κομισιόν, η οποία όμως δεν έχει ακόμη αποφασίσει, θα λάβει την απόφασή της. Το πότε, δεν το γνωρίζω ακριβώς», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι, αν αυτή η απόφαση ληφθεί πριν από την συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά και θα μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα. «Μόνο όμως στη βάση μιας απόφασης της Επιτροπής. Επ΄ αυτής μπορούμε να ασκήσουμε και κριτική, αλλά πρέπει να περιμένω, δεν μπορώ να κάνω τώρα εικασίες», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις