ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μας δουλεύει ο Χουλιαράκης - Ηταν μαζί με τον Γκάλμπρεϊθ στο Eurogroup

Μας δουλεύει ο Χουλιαράκης - Ηταν μαζί με τον Γκάλμπρεϊθ στο Eurogroup

Οργισμένος ο αναπληρωτής Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο κύριος Γκαλμπρέιθ;».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σχεδόν αρνούμενος ότι τον γνωρίζει προσπαθεί να αποδομήσει την παρουσία και τη θέση που κατείχε ο Αμερικανός οικονομολόγος στους σχεδιασμούς της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Κάτι ωστόσο που διαψεύδεται κατηγορηματικά από τα γεγονότα, αφού τον Φεβρουάριο του 2015 και συγκεκριμένα για μία ολόκληρη εβδομάδα βρέθηκαν μαζί στις Βρυξέλλες συνοδεύοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη στις εργασίες του Eurogroup και του Ecofin.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το ερώτημα που απηύθυνε o κ. Χουλιαράκης ήταν ρητορικό μόνο και μόνο για να απαξιώσει τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, τότε ήταν μια προσπάθεια που απέτυχε παταγωδώς.

Ο κ. Χουλιαράκης μιλώντας χθες στη Βουλή και απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση επιτέθηκε στον κ. Γκαλμπρέιθ υποστηρίζοντας πως τα όσα γράφει στο βιβλίο του είναι φαιδρότητες και ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί.

«Ακούστηκε ότι ήταν σύμβουλός μου. Κύριε Βρούτση, το διάστημα Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2015 ήμουν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015.

Ο κ. Γκαλμπρέιθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και προσέξτε το αυτό, δεν βρέθηκα ποτέ, παρότι ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης, ούτε σε μία σύσκεψη με τον κ. Γκαλμπρέιθ παρόντα», τόνισε και διερωτήθηκε με έντονο ύφος: «Ποιος είναι ο κύριος Γκαλμπρέιθ; Πρώτα από όλα, αυτά που λέει είναι απίστευτες φαιδρότητες. Είναι ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση. Απολύτως καμία θεσμική θέση! Θα ήθελα όμως πολύ να μας πει με ποιους συμμετείχε, σε ποιες συσκέψεις από τη στιγμή που δεν είχε καμία απολύτως επαφή με τη θεσμική δομή της διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015».

egrafo1

Μπορεί ο κ. Χουλιαράκης να μη μετείχε σε καμία επίσημη σύσκεψη με το διάσημο οικονομολόγο από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, ωστόσο φαίνεται να ξεχνά πως είχε βρεθεί μαζί του τον Φεβρουάριο του 2015 στη βελγική πρωτεύουσα, όχι για τουρισμό, αλλά ως μέλη και οι δύο της αποστολής που συνόδευε τον κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση που βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια για την έγκριση των εξόδων μετακινήσεων της ομάδας του υπουργείου για το συγκεκριμένο ταξίδι, ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2015 για τις εργασίες του έκτακτου Eurogroup και στη συνέχεια για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και στις 16 και 17 Φεβρουαρίου για τις εργασίες του Eurogroup/Ecofin.

Τα πρόσωπα που συνόδευσαν τον κ. Βαρουφάκη στις ανωτέρω μετακινήσεις ήταν ο κ. Χουλιαράκης, ως πρόεδρος τότε του ΣΟΕ, ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, η Ελένη Παναρίτη, ο Ιωάννης Μάργαρης, ο Δημήτρης Λιάκος και ο γνωστός Κορεάτης σύμβουλος Kim Glenn. Μάλιστα, ο κ. Γκαλμπρέιθ είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες με κρατικό αεροσκάφος, όπως και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Λιάκος.

Ο κ. Χουλιαράκης παρέμεινε στις Βρυξέλλες από τις 11 έως τις 17 Φεβρουαρίου, ακριβώς τις ίδιες ημέρες που βρισκόταν εκεί και ο κ. Γκαλμπρέιθ.

Σχετικές ειδήσεις