ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση ΔΝΤ: Τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών μπορεί να τινάξουν στο αέρα την ευρωζώνη

Έκθεση ΔΝΤ: Τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών μπορεί να τινάξουν στο αέρα την ευρωζώνη

Να ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς τους από τα «κόκκινα δάνεια» καλεί το ΔΝΤ τις Τράπεζες, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με έκθεσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα που θα απειλήσει τη συνοχή της ευρωζώνης και γι αυτό το λόγο θα πρέπει οι ισολογισμοί των Τραπεζών να «απαλλαγούν» από αυτά.

Οι παρατηρήσεις του ΔΝΤ προφανώς δεν είναι άσχετες με την τραπεζική κρίση στην Ιταλία, όπου οι Τράπεζες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Μάλιστα, μια από τις αρχαιότερες Τράπεζες, η Monte dei Paschi di Siena καλείται να βάλει στην άκρη πάνω από 10 δισ. δολάρια, για να καλύψει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της.

Με βάση τις εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, εάν η συγκεκριμένη τράπεζα βαρέσει «κανόνι», αυτομάτως θα υπάρξουν συνέπειες για τουλάχιστον εννέα συστημικές τράπεζες της Ιταλίας, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests τον Οκτώβριο του 2014.

Την ίδια στιγμή πάντως το ΔΝΤ, το οποίο βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από το Βερολίνο ζητά να είναι εγγυημένες σε πανευρωπαικό επίπεδο οι καταθέσεις των πολιτών. Μάλιστα ζητά να εφαρμοστεί άμεσα η εγγύηση.

Τι λέει για το Brexit

Οι αβεβαιότητες που προκάλεσε η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 1,4% το 2017 από το 1,6% φέτος, ενώ αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι, ανέφερε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην ετήσια αξιολόγηση πολιτικής για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, η οποία βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση, ενώ οι δευτερογενείς επιπτώσεις του Brexit, η αύξηση των προσφύγων, οι κλιμακούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και η αδυναμία των τραπεζών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο Μαχμούντ Πραντάν, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, είπε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τραβήξουν σε μάκρος μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και συνεχίσουν να προκαλούν αποστροφή για το ρίσκο στις χρηματοοικονομικές αγορές, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω.

«Εάν είναι παρατεταμένη αυτή η αποστροφή ρίσκου, πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος και σε αυτή τη φάση, είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος», δήλωσε ο Πραντάν σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι το σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2017 προβλέπει μια σχετικά γρήγορη διαπραγμάτευση για μια συμφωνία που θα διατηρεί πλήρη αδασμολόγητη πρόσβαση για την Βρετανία στην κοινή αγορά της ΕΕ. Ακόμα και αυτό το «βέλτιστο» σενάριο θα προκαλέσει επιβράδυνση στις επενδύσεις και θα επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και της αγοράς, δήλωσε.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωζώνη είναι «μέτριες» και περιορίζονται από τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση, την υψηλή ανεργία, το αυξημένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και τις βαθιά ριζωμένες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Σχετικές ειδήσεις