ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κουβανικής οικονομίας

Απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κουβανικής οικονομίας

Η οικονομική ανάπτυξη της Κούβας επιβραδύνθηκε απότομα, σε έναν ρυθμό που δεν υπερέβη το 1% του ΑΕΠ, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών και των περιορισμών στις προμήθειες πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μαρίνο Μουρίγιο, σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2015 η οικονομία της Κούβας είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 4,7%.
Η Αβάνα ήδη προέβλεπε βραδύτερη ανάπτυξη φέτος. Ακόμη κι έτσι, θα δυσκολευτεί να επιτύχει το 2% που προέβλεπε για ολόκληρο το 2016, από 4% το 2015, με δεδομένο ότι συνήθως η ταχύτερη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας της νήσου καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο.
Ο Μουρίγιο έκανε τις δηλώσεις αυτές στο κοινοβούλιο της Κούβας, σε μια εκδήλωση την οποία δεν επιτρέπεται να καλύπτουν ξένοι δημοσιογράφοι.
Ο υπουργός Οικονομίας «είπε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση εξετάζει μια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τους εναπομείναντες έξι μήνες του 2016» η οποία πάντως «δεν θα επηρεάσει» τα νοικοκυριά, μετέδωσε το πρακτορείο Πρένσα Λατίνα.
Οι χαμηλές τιμές των πρώτων υλών πλήττουν τις κουβανικές εξαγωγές νικελίου, διυλισμένων υποπροϊόντων του πετρελαίου και ζάχαρης. Αν και δεν είναι διαθέσιμα επίσημα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Κούβα σε πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Ανγκόλα, επίσης έχουν υποστεί πλήγμα.
Η κρίση στη Βενεζουέλα επηρεάζει εξάλλου τις εισαγωγές πετρελαίου της Κούβας. Οι ποσότητες αργού πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του που παραδόθηκαν στην Κούβα το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς μειώθηκαν κατά 20%, κατά πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.