ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπνέει η μικρή παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Εκπνέει η μικρή παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Μικρή παράταση για όσους δεν πρόλαβαν, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και έτσι σήμερα Δευτέρα 18.7.2016εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων. Παράλληλα, μια εβδομάδα είναι η παράταση που δόθηκε και για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων και μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους μέχρι τη Δευτέρα 25.7.2016.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης σημαίνει ότι θα μπορέσουν να μπουν 5 δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ ενώ όποιος φορολογούμενος δεν καταφέρει να καταθέσει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα.

Η ολοκλήρωση της κατάθεσης των δηλώσεων έγκαιρα είναι καθοριστική για τον υπολογισμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, αφού όπως εξηγείται από το υπουργείο όσο πιο έγκαιρα ολοκληρωθεί η υποβολή τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Όπως είχε πει ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης: «αν καθυστερήσει η εκκαθάριση, οι δόσεις θα είναι τέσσερις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Δεκέμβριο, δεδομένου του θεσμικού πλαισίου και των δεσμεύσεων της χώρας προς τους πιστωτές. Αν ωστόσο η διαδικασία της εκκαθάρισης γίνει εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, ο ΕΝΦΙΑ θα μοιραστεί σε 5 δόσεις, με πρώτη δόση τον Αύγουστο».

Η ολιγοήμερη παράταση δόθηκε την Παρασκευή (15/07) από το Υπουργείο Οικονομικών μετά από σχετικά αιτήματα των φορέων των λογιστών της χώρας κι ενώ είχε φανεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δηλώσεων είχαν κατατεθεί.

Σημειώνεται ότι ήδη την Παρασκευή (15/07) είχαν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν.

Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη (14/07) υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Ωστόσο για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί.

Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:

1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.

2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

Η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη, σύμφωνα με το υπουργείο, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις».

Πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος, θα είναι:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Επιστροφή φόρου;

Όσοι έχουν να περιμένουν επιστροφή φόρου... θα δοθεί στους δικαιούχους, αν δεν χρωστούν στην εφορία από προηγούμενες χρονιές και αφού συμψηφιστεί τον Αύγουστο η οφειλή που θα προκύψει από τον ΕΝΦΙΑ.

Σχετικές ειδήσεις