ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συστάσεις Λιού για μεταρρυθμίσεις με στόχο το χρέος

Συστάσεις Λιού για μεταρρυθμίσεις με στόχο το χρέος

Το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ - ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αρχικά ο Τζακ Λιου θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 11 το πρωί και μετά τις κοινές τους δηλώσεις, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου στις 14:00 θα δει τον Αλέξη Τσίπρα.

Σκοπός της επίσκεψής του να ζητήσει επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το στίγμα μια ημέρα πριν το ταξίδι μέσω FT

Με συνέντευξή του επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ, υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, μόνο που αυτή τη φορά επιχειρηματολόγησε κάνοντας αναφορά στην έκρυθμη πολιτική και οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, εστιάζοντας στη σημασία η χώρα μας να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Λιου υπογράμμισε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, καθώς λόγω της πολιτικής αναταραχής στη γείτονα, η χώρα μας πρέπει να λειτουργεί ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας.

«Η αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντική από ποτέ την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, ώστε να μπορεί η χώρα να αποτελέσει μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Θα ήλπιζα ότι (η πρόσφατη αναστάτωση στην περιοχή) θα άλλαζε το κλίμα, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή είναι σωστό να γίνει αυτή ούτως ή άλλως, και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι σε μία θέση με γεωπολιτική σημασία, είναι η κατάλληλη ώρα να ενισχύσουν το δημοσιονομικό τους μέλλον».

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ αφού χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία για να ενισχύσει το εδώ και χρόνια επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για να σταθεί η οικονομία της σε στερεή βάση, σημείωσε ότι, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας διέλευσης των μεταναστών που κινούνται προς την Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, είχε οδηγήσει σε μία νέα έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Πρέπει να σταθεροποιηθούν τα θεμέλια για να είναι ισχυρή η Ελλάδα», καταλήγει ο Λιου, καλώντας πάντως τους Έλληνες ηγέτες να γίνουν πιο δραστήριοι στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μαζί με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο Λιου δεν παρέλειψε, τέλος να εκφράσει την ανακούφισή του ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τώρα, τουλάχιστον κατ' αρχάς, σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους πιστωτές. «Νομίζω ότι διαβήκαμε το κατώφλι ως προς το ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία πως πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι λεπτομέρειες θα έχουν προφανώς μεγάλη σημασία».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, ενόψει της επίσκεψης του Τζακ Λιου στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται πάντως σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, ο Τζακ Λιου κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό υπουργό Οικονομικών, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους.

Και με Μητσοτάκη

Τέλος υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. επίσης σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13:00 Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Σχετικές ειδήσεις