ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε προστάτευσε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά για Ελλάδα... τίποτα!

Ο Σόιμπλε προστάτευσε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά για Ελλάδα... τίποτα!

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προφανώς επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλλει κυρώσεις λόγω των ελλειμμάτων τους στις δύο χώρες της Ιβηρικής, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επενέβη για να εμποδίσει την επιβολή τους. Διάφοροι επίτροποι, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, όπως πληροφορήθηκε η εν λόγω εφημερίδα από υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ. Μερικά τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα έκανε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκουίντος, από την Κίνα όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.

Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.

Εν τούτοις, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποίησε την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι η ακύρωση των κυρώσεων δεν σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες θα παραμείνουν στο απυρόβλητο για πάντα: «Σήμερα πήραμε δύο αποφάσεις: Να διαγράψουμε τις κυρώσεις και να αναστείλουμε τις ενισχύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία», είπε στη γερμανική εφημερίδα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα στα σχέδια προϋπολογισμού τους για το 2017. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αναστολή των ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, η οποία «θα έχει δυσμενέστερες οικονομικές συνέπειες για την Ισπανία και την Πορτογαλία από την επιβολή κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt ο Γιουνκέρ.

Σχετικές ειδήσεις