ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ώρα για το «πόθεν έσχες» αργεί

H ώρα για το «πόθεν έσχες» αργεί

Το φετινό πόθεν έσχες, τόσο για τους πολιτικούς, όσο και για τους δεκάδες χιλιάδες υπόλοιπους υπόχρεους (δικαστές, κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, δημοσιογράφους, κλπ.) θα καθυστερήσει.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες για την χρήση του έτους 2015), θα υποβληθούν με σημαντική καθυστέρηση και μόνο δια της ηλεκτρονικής οδού, καθώς η σχετική προθεσμία μετατοπίστηκε από τις αρχές του καλοκαιριού για αργότερα, αφού προσδιορίστηκε ως νέος χρόνος υποβολής το διάστημα από 1ης Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη του έτους (31-12-16).

Η μεταφορά της ημερομηνίας προβλέφθηκε σε σχετική τροπολογία, που πέρασε στη Βουλή με το νόμο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και με αυτήν κρίθηκε αναγκαίο να παραταθούν οι ήδη τρίμηνες προθεσμίες που έδινε ο ν,4389/16 για να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής και ελέγχου των σχετικών δηλώσεων.

Στην έκθεση αξιολόγησης επισημαίνεται με βάση δημοσίευμα του Εθνους ότι κατά την κατάρτιση των σχετικών αποφάσεων (των αρμοδίων υπουργών και του Προέδρου της Βουλής) παρουσιάστηκαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η παράταση έκδοσης των αποφάσεων (και υποβολής των δηλώσεων), “προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής www.pothen.gr, να συμπεριληφθούν τα επιπλέον στοιχεία που προβλέπει ο ν.4389/16 (σ.σ: στοιχεία για κινητά- χρήματα, τιμαλφή, πίνακες, κλπ., θυρίδες) και να τεθεί η εφαρμογή σε παραγωγική λειτουργία για το σύνολο των υποχρέων”.

Με την τροπολογία παρατείνονται για δύο μήνες οι αποφάσεις για την ηλεκτρονική υποβολή και τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων, για τα αρμόδια όργανα και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβολής προστίμων και είσπραξης αυτών, κλπ.

Παράλληλα διαγράφονται ως υπόχρεοι οι βοηθοί του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αφού οι θέσεις τους έχουν ήδη καταργηθεί με το ν.4305/14, ενώ προβλέπεται ο έλεγχος των δηλώσεων των Ειδικών Επιθεωρητών που είναι αποσπασμένοι στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή, από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, ώστε να αποτραπεί η ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου.

Σχετικές ειδήσεις